Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

wettelijke verankering gedragscode franchise

Reactie

Naam cafetaria family (Heer mm meeuwig)
Plaats uithoorn
Datum 25 mei 2017

Vraag1

U kunt hier reageren op het concept wetsvoorstel wettelijke verankering gedragscode franchise.
Ik ben tegen bureaucratie en wetgeving in franchise.

Als ondernemer in de franchisesector heb ik de stappen in het proces van Nederlandse Franchise Code nauwelijks gevolgd. Ik herken mij niet in de geschetste problematiek als onevenwichtigheid en misbruik van de leidende rol van de franchisegever bij het komen tot een overeenkomst en samenhangende afspraken. Bij ons gaan dingen in samenspraak en ben ik tevreden over het wederzijds belang en de evenwichtigheid. Om deze reden is wettelijke verankering van de Code onnodig belastend.

Op dit moment heerst er een gevoel dat mijn bedrijfscoach (franchisegever) niet vrijuit kan spreken, zonder drie keer na te denken en te controleren of zijn advies wel voldoet aan de gestelde eisen van de NFC. Het komen tot adviezen voor mijn bedrijfsvoering is dan ook een langzamer proces geworden dan voorheen. Er heerst een gevoel dat de samenwerking tussen mij en mijn franchisegever ten onrechte door de negatieve gevolgen van de veronderstelde problematiek in franchise wordt geraakt. Heel spijtig als we bedenken dat we maar een handvol formules kunnen noemen waar problemen structureel zijn of liever gezegd waren.

De enorme hoeveelheid verplichtingen raakt ons principe van soft-franchise en vrijelijk ondernemen. Ik wordt als franchisenemer nu geconfronteerd met hogere kosten voor onderzoek en bureaucratie. Kortom het is veel beter om een breder gedragen code te implementeren dan de NFC die ook bruikbaar is voor soft franchise of kleinere formules. Het advies is om de Europese Erecode te volgen die zojuist is vernieuwd. Deze gaat over gedrag en objectieve maatstaven, zodat de code leesbaar en begrijpelijk is voor iedere franchisenemer en -gever.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht