Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 1 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als particulier en ondernemer (zzp'er) reageer ik op de consultatie. Ik ben al 20 jaar werkzaam in de pensioensector. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in het financiële en fiscale systeem (binnen Nederland).

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Daar ben ik bekend mee ja. Er zijn te veel fiscale regelingen waar ik as particulier en ondernemer mee te maken heb. Eigenlijk is dat direct de "spijker op de kop". Er zijn simpelweg te veel fiscale regelingen wat het hele systeem nodeloos ingewikkeld maakt. Voor de leek is het niet meer te bevatten. De foutgevoeligheid neemt daardoor toe.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Het belang van een eenvoudiger belastingstelstel acht ik zeer groot. Kijk alleen al naar het rondpompen van gelden binnen het toeslagenstelsel. Er wordt bijv. huur, zorgksoten of kosten voor de kinderopvang betaald. Daarna moet men aangifte doen als men in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) teruggave via een toeslag. Daarna kan dit weer wijzigen als bijv. het inkomen wijzigt (en dus de eindberekening anders uitvalt dan geschat). Tussentijds wijzigen is uiteraard mogelijk maar omslachtig en veel mensen denken daar niet aan.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Ook zeer belangrijk. De uitvoerbaarheid binnen de Belastingdienst is, voor zover ik het van een afstand kan beoordelen, erg lastig. Systemen worden te ingewikkeld en aanpassingen of ad hoc wijzigingen (zoals bij de toeslagenaffaire) kosten ontzettend veel tijd (als het al mogelijk is).

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Als deze financiële middelen het gevolg zijn van andere verdelingen binnen bepaalde tarieven dan zou er gekeken kunnen worden naar compensatie voor de mensen die "gedupeerd" worden. Aan de andere kant begin je dan direct weer met reparatie en nieuwe regelingen terwijl je juist van extra regelingen af wil. Het geld kan ook algemeen besteed worden om het systeem verder te vereenvoudigen en te investeren in de IT-infrastructuur binnen de Belastindienst.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Uitvoerbaarheid. Als et niet of nauwelijks uitvoerbaar is (en huidige regelingen zijn dat) dan moet het niet zondermeer geïmplementeerd worden.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Toeslagen, deze zouden geheel moeten verdwijnen. De kosten voor deze onderdelen moeten zodanig ingericht worden dat je per saldo ongeveer evenveel betaald als je nu doet. Dus iemand met een laag inkomen betaalt straks minder zorgtpremie (omdat diegenen nu immers een deel via de zorgtoeslag terugkrijgt). Dit geldt ook voor huur en kinderopvang. Daarnaast bestaan er veel te veel aftrekposten binnen de IB. Hoe dit eenvoudiger kan weet ik niet direct.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Toeslagen, zie mijn bericht onder vraag 7. Maar dan wel anders inrichten.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Regelingen waarbij duurzaamheid wordt bevorderd. Daarnaast regelingen die ondernemers helpen. Ondernemers zijn zeer belangrijk vanwege de diversiteit en het blijven ontwikkelen van nieuwe ideeën.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Ondernemingsregelingen, woningmarkt, innovatie, milieu.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Nee.