Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam SGP-jongeren (J. Nijsse)
Plaats Rotterdam
Datum 8 april 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Wij zijn lid van de commissie Sociaal Economische Zaken van SGP-jongeren.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ja, daar zijn we bekend mee. Als organisatie hebben we niet direct met bepaalde fiscale regelingen te maken. SGP-jongeren is wel een ANBI, burgers en bedrijven mogen dus hun giften aan SGP-jongeren aftrekken van de belasting. Als politieke jongerenorganisatie vinden wij het belang dat er een toekomstbestendig belastingstelsel komt. Een onderdeel daarvan is wat ons betreft een forse vereenvoudiging van het huidige stelsel.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Het uitgangspunt zou moeten zijn om terug te gaan naar een begrijpelijke en toegankelijke belastingheffing. Er moet worden toegewerkt naar een zo eenvoudig mogelijk, algemeen belastingstelsel zonder al te veel uitzonderingen, aftrekposten en heffingskortingen. Het uitgangspunt moet zijn dat belastingen bedoeld zijn om inkomsten te genereren voor de staat, niet om allerlei voordelen te geven aan specifieke groepen. Zulke regelingen kunnen beter via de uitgavenkant van de begroting worden vormgegeven.

Wat ons betreft moet het voor burgers veel makkelijker worden om vast te stellen hoeveel belasting ze moeten betalen. Voor het vertrouwen in de overheid en in de Belastingdienst is het ook van belang dat burgers begrijpen waarom zij een bepaald bedrag aan belasting moeten betalen. Hiervoor is het volgens ons noodzakelijk dat er flink wordt geschrapt in de lijst met fiscale regelingen. Als voor een regeling wordt geconcludeerd dat deze zeer doeltreffend en doelmatig is, is het uiteraard echter verstandig om deze te laten bestaan.

Ten slotte valt op dat veel fiscale regelingen ooit zijn geïntroduceerd vanwege een bepaalde doelstelling, terwijl vaak onduidelijk is of de betreffende doelstelling wel wordt gehaald. Toch blijven veel fiscale regelingen vaak bestaan, niet in de laatste plaats omdat bepaalde (kleine) belangengroepen hier baat bij hebben. Dit zorgt ervoor dat het belastingstelsel complex blijft, terwijl het in het algemeen belang is dat het belastingstelsel eenvoudig en begrijpelijk is.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Wat ons betreft weegt dit bijna net zo zwaar als voorgaand punt. SGP-jongeren maakt zich grote zorgen over de uitvoerbaarheid van het belastingstelsel. De Belastingdienst kampt al een heel aantal jaar met uitvoeringsproblemen, wat deels wordt veroorzaakt door het complexe belastingstelsel. We kunnen wel het meest eerlijke en perfecte technische belastingstelsel hebben, maar wanneer dat niet uitvoerbaar blijkt te zijn, helpt dit niks. Verschillende fiscale regelingen zijn technisch zo goed als onuitvoerbaar en toch wordt de Belastingdienst hiermee opgezadeld. Dat is voor ons al een goed argument om zo'n regeling aan te passen dan wel af te schaffen.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Als een fiscale regeling echt betrekking heeft op één specifieke doelgroep zou de opbrengst van het afschaffen ook moeten worden besteed aan die doelgroep. Als het om een meer algemene regeling gaat zouden die opbrengsten moeten worden besteed aan algemenere lastenverlichtingen. SGP-jongeren denkt daarbij specifiek aan het verlagen van de lasten op arbeid.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
In het geschetste beoordelingskader worden fiscale regelingen vooral individueel beoordeeld. De complexiteit van het belastingstelsel wordt veroorzaakt doordat allerlei regelingen op elkaar worden gestapeld. Hierdoor wordt het in de eerste plaats minder overzichtelijk, maar daarnaast kunnen deze regelingen elkaar ook beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is dat de hoogte van de algemene heffingskorting afhankelijk is van het belastbaar inkomen uit werk en woning. Dit bedrag komt echter tot stand ná verrekening van de aftrekposten, waaronder de hypotheekrenteaftrek. Via deze redenering leidt het doen van een gift niet alleen tot een lager belastbaar inkomen, maar ook tot een hogere algemene heffingskorting.

In het verlengde hiervan zou ook het effect van het belastbaar inkomen op andere regelingen kunnen worden bekeken, zoals de toeslagen en de eigen bijdrage voor de Wet langdurige zorg.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Wij zouden graag zien dat alle fiscale regelingen goed tegen het licht worden gehouden, maar in het bijzonder de volgende regelingen:

Giftenaftrek
De giftenaftrek is bedoeld om giften aan goede doelen te stimuleren. SGP-jongeren vindt dit deze doelstelling prima, maar de huidige vormgeving leidt ertoe dat de teruggave afhankelijk is van het marginale tarief dat je betaalt. Bovendien moet de Belastingdienst een register van ANBI-instellingen bijhouden. Het zou beter zijn om deze subsidie via de uitgavenkant van de begroting te laten lopen.

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek zorgt voor een groot verschil in belastingdruk tussen werkenden en zelfstandig ondernemers. SGP-jongeren vindt ongewenst, omdat hierdoor een belastingvoordeel leidend kan worden om een keuze te maken voor de juridische vorm waarin werk wordt verricht, in plaats van dat de aard van het werk hierin leidend is. Door alle voordelen voor zelfstandigen is er de afgelopen decennia een steeds grotere flexibele schil op de arbeidsmarkt ontstaan, met alle nadelige gevolgen van dien, zoals ook de commissie-Borstlap beschrijft. SGP-jongeren vindt het goed dat de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd, maar vindt ook dat overwogen moet worden om de zelfstandigenaftrek volledig af te bouwen.

Vrijstelling uitkering 25-jarig en 40-jarig dienstverband
De vrijstelling van een uitkering bij een 25-jarige of 40-jarig dienstverband is een leuke tegemoetkoming voor werknemers die hier recht op hebben, maar het is niet duidelijk welke beleidsdoelstelling hiermee wordt nagestreefd. Wil de overheid bijvoorbeeld stimuleren dat werknemers lang bij een werkgever blijven werken (dat remt de arbeidsmobiliteit) of stimuleren dat de werkgevers een dergelijke uitkering aan hun werknemers schenken.

Vrijstelling assurantiebelasting Brede weersverzekering
De vrijstelling voor de brede weersverzekering is een specifieke vrijstelling voor agrariërs. Het is echter niet duidelijk waarom ervoor deze beroepsgroep een vrijstelling geldt en voor andere beroepsgroepen niet. Bovendien is niet duidelijk of het beoogde effect daadwerkelijk wordt behaald. Daarom zou deze vrijstelling kritisch tegen het licht moeten worden gehouden.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Zie de bijlage voor onze volledige reactie.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
De volgende regelingen zouden wat ons betreft in ieder geval moeten blijven bestaan:
- Fiscale aftrek van de pensioenpremie, omdat dit de opbouw van pensioen in de tweede pijler en zorgt voor een goede oudedagsvoorziening.
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Investeringen van bedrijven die aantoonbaar innovatie of verduurzaming stimuleren. Daarnaast is het van belang dat er fiscale regelingen zijn die dubbele belasting voorkomen, zoals bijvoorbeeld de aftrekbaarheid van pensioenpremies.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Nee

Bijlage