Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Katwijk
Datum 24 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Niet werken met toeslagen. Alles via belastingtarief regelen. Kinderopvang basis voorziening maken voor iedereen via de belasting te financieren.
GezondheidsZorg moet er zijn voor iedere Nederlander. Niet werken met toeslagen.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Het is van heel groot belang om het voor de Belastingdienst eenvoudiger te maken. Al die verschillende regelingen/ toeslagen leiden tot veel werk en vergen veel van ict aanpassingen. Zonde van de tijd en geld.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Hef op lage lonen geen belasting. Dan loont het ook eerder om te werken in plaats van te leven van een uitkering.
Maak kinderopvang en gezondheidszorg (ook de ggz!) een basisvoorziening zonder bijkomende kosten. Stop met het facturatie processen en met toeslagen aanvragen.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Nieuwe regelingen zouden niet mogen leiden tot meer controle werk bij de Belastingdienst. Indien wel dan eerst een andere regeling afschaffen.
Regel alles via de inkomstenbelasting dan voorkom je risico op fouten in beoordeling en fouten van te goeder trouw zijnde burgers.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Zoals gezegd de kinder toeslag en de zorgtoeslag afschaffen. Dat is zinloos schuiven met geld.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Zie antwoord op vraag 7

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Wat mij betreft: stop met alle fiscale regelingen, maak een procentuele regeling op de inkomstenbelasting. Bouw wat meer tariefgroepen in. En laagste loon betaalt geen IB.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Van iedere regeling blijkt misbruik te kunnen worden gemaakt. Als overheid hoef je hier geen rol te pakken.
Dat gaat nu ook nog ten koste van inzet van de overheid op dossiers als energievoorziening en stikstof terugdringing.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Goed dat de overheid burgers vraagt wat ze van al die fiscale regelingen vinden.
Zonder fiscale regelingen krijgt de overheid vast weer het imago van Betrouwbaarheid terug. We houden het solidariteitsprincipe overeind. Zeker als voor de hogere lonen ook hogere percentages ingehouden gaan worden.