Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ede
Datum 28 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Heb ze zojuist geraadpleegd.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Ik denk dat het vanwege de complexiteit van al die regelingen en de schamele opbrengst die daar tegenover staat het een bijzonder goed idee is om alle regelingen te schrappen en belasting gradueel te heffen met een simpele formule, grafiek en rekentool. Zowel voor bedrijf als particulier gaat het dan puur om opbrengsten. De laagste inkomens het laagste belastingtarief en geen boxen, blokken, kaders maar een eerlijke geleidelijke opbouw van het percentage belasting. Zo opgebouwd dat meer inkomen altijd meer overhouden betekent, maar tegelijkertijd dat véél meer inkomen dus ook véél meer belasting betekent.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Ik denk dat dat van het grootste belang is. De groep mensen die niks van het belastingstelsel snappen is veel te groot. Het is onnodig complex geworden. Maak het gewoon belachelijk eenvoudig, zo eenvoudig dat iemand met een iq van 80 het zonder uitleg snapt. Dat bespaart ook een heleboel geld, je kunt dan praktisch het hele systeem automatiseren en hebt maar een kleine groep controleurs nodig die het systeem draaiende houden en fouten oplossen.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Meer geld overhouden zou moeten betekenen in deze tijden van inflatie dat degenen met de laagste inkomens het meeste moeten gaan voelen van een belastingverlaging. Hoogste inkomens hebben onder een graduele opbouw van belasting nog altijd meer geld dan een mens nodig heeft. Vanaf 3 ton wordt je niet gelukkiger van meer geld, is gewoon uitgebreid onderzoek naar gedaan. Betekent niet dat miljonairs moeten verdwijnen van vandaag op morgen, maar wel dat er echt geen fiscale voordelen hoeven te zijn die een bepaalde groep rijken nog rijker maakt. Alles gelijk trekken, keep it simple en stupid en vermoedelijk wordt de belastingdienst dan eindelijk een instantie waar Nederlanders trots op zijn. Zo van, bij ons is het duidelijk en overzichtelijk. Ja er wordt een stevige belasting geheven, maar alleen als je die kan lijden. Met heldere - groep 2 niveau - grafiek en rekentool, simpeler kan het dan niet.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
De hoeveelheid regelingen bekijken die er al is en hoe een nieuwe regeling toevoegen bijdraagt aan een nog groter doolhof. En welke regelingen er te schrappen zijn, als het ècht nodig lijkt om een regeling toe te voegen. En vooral om alle bestaande regelingen te testen op hun gezamenlijke complexiteit. En hun gezamenlijke doelmatigheid. Reiken al die regelingen niet voorbij hun doel omdat het er veel te veel zijn? Ophouden met iedere regeling als apart plan te benaderen en beginnen te realiseren dat iedere extra regeling op zichzelf al betekent dat het systeem opnieuw (onnodig) complexer wordt. Vooral de politiek eens dwingen om de schaar in het stelsel te zetten in plaats van nog wat extra doolhofgangetjes aan het bestaande stelsel toe te voegen.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Alle. Wat mij betreft, schrap ze allemaal. Onder aan de streep hebben we er als samenleving het meeste aan als niemand onder de armoedegrens leeft en iedereen weet waar hij/zij/hen aan toe is. Hoeveel tijd en geld en stress zou het bedrijven wel niet schelen om zich niet in belastingregelingen te moeten verdiepen? In plaats daarvan hun inkomsten en uitgeven in een rekentool te kunnen gooien en voila het bedrag benodigde belasting komt er uitrollen. En hoeveel ellende zou het particulieren wel niet schelen als ze datzelfde kunnen doen, inkomsten invoeren en de benodigde belasting komt eruitrollen? Het ging nog niet over de toeslagen hier, dat blijft dan nog steeds complex en een invulkarwei voor eenieder die hoopt ergens recht op te hebben. Maar het scheelt al een berg regeltjes als er niet meer van allerlei fiscale trukendozen kunnen worden toegepast die toch vrijwel nooit ervoor zorgen dat het geld beter terecht komt bij de mensen die het het hardste nodig hebben.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Ja, zie antwoord hierboven. Allemaal. Beter te simpel dan te ingewikkeld. Je kunt dan niet meer bepaalde groepen financieel belonen, dan is het aan de politiek om ze op andere manieren te belonen voor hun goede gedrag. De versimpeling van het stelsel zal door iedereen met open armen ontvangen worden.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Ja, geeneen. Als de belasting heel eerlijk gradueel wordt opgebouwd en niet langer met boxen en vakken waardoor minder verdienen soms meer overhouden betekent, dan zijn al die fiscale voordelen overbodig. Iedereen houdt genoeg over om van te leven en verdien je heel veel, dan houd je ook heel veel over, maar betaal je ook heel veel belasting, verdien je heel weinig, dan betaal je over dat weinige dat je verdient ook maar heel weinig belasting. Het hoeft niet zo ingewikkeld. Al die regelingen gaan hun doel voorbij omdat het er veel te veel zijn geworden die samen een oerwoud van ellende vormen.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Geen een. Als degenen met de laagste winsten als bedrijven en laagste inkomsten als particulieren daadwerkelijk de minste belasting hoeven betalen en dit keurig netjes gradueel opbouwt naar boven, dan hoeven aparte groepen niet extra beloond te worden met geld. Iedereen wordt dan beloond met een gemakkelijk stelsel en laat de politiek maar creatief zijn met andere vormen van belonen als ze bepaalde beroepsgroepen willen stimuleren of belonen. Er is meer dan geld in de wereld. Laten we het geld dan overzichtelijker maken voor iedereen.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Ik hoop dat de belastingdienst het als haar taak ziet om de politiek ook terug te geven wat de maatschappij bezighoudt. Oftewel, de belasting is al jaren te ingewikkeld voor de gemiddelde burger, dus de opdracht voor de politiek is om het doolhof af te breken en een simpel nieuw stelsel op te bouwen. De opdracht voor de belastingdienst is om aan te dringen bij de politiek dat de huidige werkwijze zorgt voor een logge onhoudbare situatie/organisatie.