Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dwingeloo
Datum 27 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
verzekeringsadviseur en hypotheekadviseur

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ja.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Elke vorm van belasting (incl. bekeuringen) moet ten eerste Rechtvaardigheid zijn en ten tweede Begrijpelijk op een dusdanige manier dat de gemiddelde belastingbetaler minder afhankelijk wordt van accountant en andere adviseurs.
Een gemiddelde Nederlander kan bijna niks zelfstandig; begrijpt er helemaal niks van en de accountants en andere adviseurs zijn zacht gezegd niet goedkoop. Maar we kunnen niet zonder ze.... omdat alles te ingewikkeld is geworden.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Tja, inkoppertje: als alles eenvoudiger wordt dan is de uitvoering ook eenvoudiger. Dat lijkt me een nationaal belang.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Ten eerste ben ik tegen de meeste subsidiemaatregelen en andere vormen van giften en vriendelijke leningen. De overheid moet de zwakkeren in de samenleving (incl. zwakkere ondernemers) beschermen maar niet pamperen.
Inkomensafhankelijke regelingen en belastingen zijn m.i. het toverwoord. Meer belastingschalen i.p.v. minder. Geen drempels of fiscale voordelen meer maar lagere schalen die wél op kunnen lopen tot 60 % of zelfs 70 %. In de bovenste inkomensschalen kunnen (groene of andere positieve) investeringen opgevoerd worden als aftrekpost op het inkomen. Dat is goed voor de economie en voor de schatkist. Ook bekeuringen moeten m.i. inkomensafhankelijk zijn d.m.v. een inkomensgrens. Boven een bepaalde inkomensgrens moeten bekeuringen hoger zijn en onder een bepaalde grens moeten bekeuringen lager of anders (arbeid ipv geld) zijn.
BTW moet terug gebracht worden naar 19 % of zelfs 15 % om de inflatie te temperen. Dit geldt ook voor assurantiebelasting en andere variabele belastingen. De overheid profiteert nu (2023) extra van prijsverhogingen bij verzekeringen, brandstof en eigenlijk bij alle consumptieve prijsverhogingen. Dit wakkert de inflatie zelfs aan!!

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Doeltreffendheid, doelmatigheid, uitvoering en handhaving, begrijpelijkheid en actualiteit; Ik mis hierin de mate van draagkracht / de eerlijkheid en redelijkheid. Dat is m.i. een doel op zich. De sterke schouder moet procentueel meer bijdragen aan de samenleving. Dit is een taak en doel van de belastingdienst. "stelen" van de rijken en verdelen onder de armen. Als de rijken niet willen delen dan gaan de armen stelen en dat moet een eerlijke en rechtvaardige belastingdienst ten allen tijde voorkomen.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Alle regelingen kunnen wat mij betreft op de schop. Alles moet eenvoudiger en eerlijker. Veel subsidies kunnen gewoon afgeschaft worden door lagere belastingen. Een hogere belastingvrije drempel en meer klimmende schijven.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
M.i. moet alles gereorganiseerd worden. Alles op de schop. De inkomensafhankelijkheid en begrijpelijkheid moeten de toverwoorden zijn. Alles rechtvaardiger en simpeler. Op deze manier kun je alle regelingen tegen het licht houden en dan is het ook makkelijk om het uit te voeren en te handhaven. De redelijkheid moet terug in de maatschappij en moet de maatstaf worden.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Alles mag blijven bestaan MITS ze redelijk zijn; eenvoudig en rechtvaardig. Als dat niet het geval is dan moet er iets veranderen of zelfs verdwijnen. Zo simpel moet het m.i. zijn.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
ALLES MOET ANDERS. Wat mij betreft mogen alle regelingen afgeschaft of versoberd worden mits de belasting maar lager, eenvoudiger en rechtvaardiger wordt. Dan hebben we geen regelingen nodig en dan is het ook makkelijker om te handhaven.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Nee