Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Enschede
Datum 24 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Bijlage 3?

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
In zijn algemeenheid voor meer eenvoud in het stelsel. Hier past bij dat er niet allerlei heffingen en toeslagen bestaan. Al werkende moet je een idee hebben bij wat d impact is van een bepaalde wens of beslissing. Start je nu op enig moment met kinderopvang af te nemen, dan blijft het een verrassing welke impact dit heeft een jaar later bij de belastingaangifte. Dit zou niet zo moeten zijn. Je moet kunnen nagaan wat de impact is.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Dat begint bij de regering; die moet niet voor iedere wet een uitzondering willen maken met daarbij behorende toeslagen e/o heffingen en andere regeltjes willen regelen. Hier ligt ook een taak voor de oppositie; niet alles willen 'repareren' in bovengenoemde uitzonderingen. Dan blijft het ook behapbaar voor de Belastingdienst; die staat iedere keer voor het feit om uit te voeren wat in Den Haag is 'bedacht'.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Verlagen van de staatsschuld.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
In basis is bovenstaande wel duidelijk en volledig. Met name complexiteit in uitvoering e/o mogelijkheid van handhaving is lastig. Maar hier geldt denk ik niet alles dicht te willen timmeren. Als we nu bv eens inbouwen dat voor een bepaalde regeling er bv 50M€ mag worden verloren door oneigenlijk gebruik / fraude; dan hoef je niet op iedere slak zout te leggen en een heel apparaat in te richten voor handhaving, toezicht etc. Uitgangspunt in deze is vertrouwen in de mens en uitgaan van het goede.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Belasting op inkomen.
Alle toeslagen.
Alle heffingen.
Alle stimuleringsmaatregelen.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Door te schuiven met de belastingtarieven kunnen alle heffingen en toeslagen worden afgeschaft. Door inkomen minder te belasten houden mensen meer geld over in het handje en kan zelf beslist worden waar het aan uit gegeven; waar er op dat moment, in die levensfase, behoefte aan is.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Innovatie kan nog steeds een stimulans nodig hebben om te realiseren.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
We moeten minder uitgaan van de ondernemer die de lasten wel kan dragen. De laatste jaren wordt er meer en meer op de ondernemer afgewenteld, terwijl die het ook niet altijd makkelijk hebben. Medewerkers zijn aan alle kanten beschermd, ondernemers lijken wel de plukkippen van dit decennium.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Deze consultatie gaat of=ver fiscale regelingen. Graag zou ik een gehele herziening van het belastingstelsel zien waarin inkomen minder wordt belast en vermogen meer wordt belast.