Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Algoet Advies (Mr FW Algie)
Plaats Haarlem
Datum 24 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Belastingadviseur

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
In heb met veel regelingen te maken, uitgezonderd:
OVB Vrijstelling op het gebied ruimtelijke ordening
Vrijstellingen op het gebied Energie belasting
Vrijstellingen/verminderingen MRB, ASB, accijnzen

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Het streven naar eenvoud staat in contrast met een steeds complexer samenleving. Het vereenvoudigen klinkt politiek goed , maar is als gevolg van die complexiteit en de behoefte van de politiek om tegemoet te komen aan (on-) gerechtvaardigde verzoeken tot verlaging van de belastingdruk/tegemoetkoming in de kosten onhaalbaar. Daarnaast zal de belastingwetgeving, ook al door haar juridische grondslag voor velen abracadabra blijven, ook als er vooringevulde aangiften en wat dies meer (overigens zeer aan te raden) ter beschikking worden gesteld.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Zie 3. Ik zie dit nooit gebeuren. Even los van het feit dat er altijd een (groot) grijs gebied zal zijn dat vraagt om de menselijke maart en dus ook voldoende mensen om die maat op een doordachte manier uit te voeren.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Keep on dreaming. Uiteindelijk beslist de 2e kamer (en het Ministerie van financiën) over dergelijke zaken.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Ja, het vergroten/behouden van de acceptabiliteit van belastingwetgeving, tegemoet komen aan het rechtsgevoel van de belastingbetaler. Een goed voorbeeld, de middelingsregeling (en daarvoor de uitsmeer regeling) is afgeschaft omdat deze te weinig gebruikt zou worden (op dat onderzoek is overigens wel het een en ander aan te merken). Wat absoluut niet mee gewogen heeft is juist de situatie waar deze regeling voor geschreven is, namelijk sterk wisselende inkomsten. Die ontstaan met name als mensen bijvoorbeeld in een keer achterstallig inkomen ontvangen of een afkoopsom. Niet alleen komen ze daardoor in een hogere schijf terecht, ook worden allerlei andere inkomensregelingen hierdoor beïnvloedt. Juist die situaties hebben behoefte aan een middeling of uitsmeerregeling. Alleen die vraag is niet gesteld en/of beantwoord. Er was een overigens ambtelijke beoordeling en eerlijk gezegd leek het er veel op dat er naar een bepaalde uitkomst toegewerkt moest worden.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Fiscale Oudedagsreserve (aftrek is overigens al afgeschaft)
Het door het inkomen laten beïnvloeden van de heffingskortingen, waardoor het tarief veel hoger is dan lijkt.
Extra zelfstandigenaftrek
Netto pensioen en netto lijfrente
Herinvoeren middeling of uitsmeer regeling

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Fiscale Oudedagsreserve (aftrek is overigens al afgeschaft)
Het door het inkomen laten beïnvloeden van de heffingskortingen, waardoor het tarief veel hoger is dan lijkt.
Extra zelfstandigenaftrek
Netto pensioen en netto lijfrente
Verhuurdersheffing

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Giften aftrek
Ziektekosten (verruimen)
Lijfrente/bankspaar faciliteit
Alimentatie
Arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscale faciliteiten
Herinvoeren middeling of uitsmeer regeling
Hypotheekrenteaftrek en Aftrek financieringskosten eigen woning

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Woningmarkt
Ondernemingen met name MKB
Innovatie
Matige progressie

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Het afschaffen van regelingen lijkt een mooi streven naar eenvoud, maar is dat vaak niet of botst met het rechtsgevoel van belastingbetalers. Mijn eerste voorbeeld, het afschaffen van de middelingsregeling, botst met name met het rechtsgevoel. Een ander voorbeeld het afschaffen van de scholingsaftrek en vervangen door STAP met voorzienbare ongewenste gevolgen die zich vanzelf aandienen. Hoe vervelend ook (vind ik zelf ook) is de belasting(aangifte) een goed instrument om aan politiek wensen sturing te geven. Een van de problemen is dat de belastingdienst niet alles (bijvoorbeeld de kosten en noodzaak van scholing) kan beoordelen. In die situaties zou dat geoutsourced kunnen worden (vrgl Senter mbt innovatie ed). Ik pleit er voor dat het rechtsgevoel van de belastingbetaler met name in die regelingen die natuurlijke personen betreft als aanvullend en wellicht zelfs beslissend criterium wordt meegenomen.