Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (Niels Bijleveld)
Plaats Velp
Datum 3 april 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?

Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) verenigt de in Nederland producerende ondernemers van innovatieve gebakken kleiproducten voor toepassing in de bouw: metsel- en straatbaksteen, keramische binnenmuurstenen, keramische dakpannen en gebakken tegels. Lid zijn 16 bedrijven met gezamenlijk 35 fabrieken voor bouwkeramiek in Nederland.

Voor vragen over de consultatie kunt u contact opnemen met de heer Niels Bijleveld, KNB Adviseur Klimaat en Milieu, via email: bijleveld@knb-keramiek.nl of telefoon: +31 (0)26 384 56 43.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
De bouwkeramische industrie heeft o.a. te maken met de vrijstelling van energiebelasting op aardgas net zoals andere energie-intensieve industrieën dit in heel Europa hebben. Het is van groot belang om de bouwkeramische industrie het behoud van vrijstelling van belasting op aardgas te laten blijven, vanwege de volgende te betrekken overwegingen:
- Metallurgische en mineralogische bouwmaterialen omvatten een vergelijkbaar productieproces, waarbij aardgas zowel een brandstof als grondstof is (duaal gebruik), en als zodanig ook vergelijkbaar behandeld moeten worden in energiebelasting- en vrijstellingsregels.
- Dat energie intensiteit een belangrijk kenmerk is van de productie van bouwkeramiek, net zoals dit ook voor andere vrijgestelde sectoren opgaat.
- Gestapelde belastingen leiden tot een groter onvermogen voor benodigde grootschalige investeringen in verduurzaming. De investeringscapaciteit staat sterk onder druk gezien de enorme prijsstijgingen voor energie én emissierechten.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Bij het aanpassen en vereenvoudigen van het belastingstelsel moet een gelijk speelveld in de EU voor Nederlandse ondernemingen in acht worden gehouden. Vereenvoudiging van regels moet niet leiden tot een slechtere concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in Europa.

Ook bij het aanpassen van het degressieve stelsel moet tussen industrie intensieve ondernemingen geen buitenproportioneel verschil onstaan, bijvoorbeeld tussen ondernemingen met 1-10 mln m3 aardgas en ondernemingen met 30-50 mln m3 aardgas. Indien hiertussen grote verschillen ontstaan dan houdt Nederland een paar hele grote bedrijven over i.p.v. een gevarieerd aantal midden en grote industriële bedrijven, waarvan het laatste scenario meer regionale welvaart oplevert en maatschappelijk wenselijker is.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Het initiatief is goed zolang hier zuiver op gestuurd wordt en er geen politieke cross-media effecten ontstaan.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
De doelgroepen die door de wijzigingen in haar financiële positie worden aangetast dient zoveel mogelijk gecompenseerd te worden. Het geldt dat bij bedrijven wordt opgehaald moet terugvloeien naar hetzelfde bedrijfsleven middels passende energieregelingen of verduurzamingssubsidies.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Aanvullingen hierbij zijn:
- overwegingen voor een gelijk concurrentieel speelveld in NL en de EU markt
- cross-media effecten met lastenstapeling: er moet overzicht en een juiste beoordeling zijn van de totale lasten van doelgroepen zodat er geen buitenproportionele stapeling ontstaat van belastingen, aankoopheffingen, aankoop(emissierechten)rechten, netbeheerkosten, kostbare verplichtingen voor ondernemers etc.
- Evenredigheid: er dient rekening gehouden te worden met navenante/evenredige voor- of nadelen die voortvloeien uit het aanpassen van fiscale regelingen voor de diverse doelgroepen (en omvang van ondernemingen) . Het mag niet zo zijn dat enkele doelgroepen of ondernemingen met een bepaalde omvang in omzet of personeel buitenproportioneel voor- of nadeel ondervinden van de aanpassingen t.o.v. andere doelgroepen of ordergroottes van bedrijven.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
In het kader van de verduurzaming van de Nederlandse economie is het belangrijk dat er niet snel of veel belasting wordt geheven op duurzame energie zoals waterstof of groene elektriciteit, dit om deze energievormen sneller te laten groeien tot een volwassen prijsniveau vergelijkbaar met energieproductieprijzen van fossiele bronnen.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
N.t.b.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
De eerder genoemde vrijstelling van energiebelasting op het gebruik van aardgas in de mineralogische en metallurgische industrieën, waarbij aardgas zowel een brandstof als een grondstof is (duaal) gebruik, en welke een langjarige en Europese geschiedenis kent.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Nederland kent veel familiebedrijven en inmiddels een sterk teruglopend vestigingsklimaat. Het is belangrijk om de internationale concurrentiepositie van bedrijven niet te verslechteren maar juist te verbeteren, en rekening te houden bij belastingen van alle financiële voor- en nadelen waar bedrijven mee te maken hebben in Nederland, zeker ook bij de grensgebieden zoals de meeste fabrieken voor bouwkeramiek in Zuid Gelderland en in Limburg.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
n.v.t.