Evaluatiewet Wvggz en Wzd

Reactie

Naam Linssen- van Rossum, advocaat (mr E.F.A. Linssen- van Rossum)
Plaats Den Haag
Datum 25 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De wet dient eenduidigheid ( standaardisatie) van de Medische verklaring voor te schrijven. De medische verklaring bestaat nu in verschillende vormen, waarbij een belangrijk onderdeel als de wilsbekwaamheid niet op dezelfde wijze wordt toegelicht. Daarmee blijft onduidelijk of de wilsbekwaamheid onderwerp van onderzoek is geweest door de onafhankelijk psychiater.

Vraag2

Wvggz

Wilsbekwaamheid
Op basis van aanbeveling 7 zijn de wettelijke wilsbekwaamheidstoetsen heroverwogen. Wilsbekwaamheid is een contextueel begrip met een fluctuerend karakter. Voorgesteld wordt om artikel 1:5 te schrappen en de wilsbekwaamheidstoets plaats te laten vinden op het moment waarop de zorgverantwoordelijke beslist over de daadwerkelijke toepassing van gedwongen zorg (artikel 8:9 Wvggz) of bij het opstellen van een zelfbindingsverklaring (artikel 4:1, zesde lid). Zie in dit verband de artikelsgewijze toelichting bij artikel 1:5 voor een nadere toelichting.
Is hiermee naar uw mening de beoordeling van wilsbekwaamheid voldoende in de wet geborgd? Kunt u dit toelichten?

Nee, artikel 1:15 dient niet te worden geschrapt. Wel dient daaraan te worden toegevoegd dat de zorgverantwoordelijke betrokkene wijst op het Plan van Aanpak als belangrijk middel om met een toelichting de eigen wensen voor de zorg te beschrijven. Rechtspraak heeft aangetoond dat het Plan van Aanpak wordt gezien als document waaruit kan worden afgeleid of betrokkene in staat tot een redelijke waardering van zijn belangen.
Afhankelijkheid van artikel 8:9 is onjuist, omdat de verklaring tot toepassing van gedwongen zorg vaak ontbreekt. Als dat het geval is, mag dat niet zondermeer leiden tot de aanname dat betrokkene niet in staat is tot een redelijke waardering van zijn belangen.

Vraag4

Samenloop Wvggz/Wzd en crisismaatregel

Om de gevraagde aansluiting tussen de Wzd en de Wvggz te vergemakkelijken, worden nu meerdere aanpassingen voorgesteld. Zo wordt het artikel 1b van de Wzd ten aanzien van de gelijkgestelde aandoeningen uitgebreid, kan de voorbereiding van een zorgmachtiging worden gestaakt ten faveure van een aanvraag voor een rechterlijke machtiging onder de Wzd (artikel 5:15a Wvggz), kan de rechter bepalen dat hij een rechterlijke machtiging op grond van de Wzd afgeeft in plaats van een zorgmachtiging op grond van de Wvggz (artikel 6:1, twaalfde lid, Wvggz), en kan tijdens een tijdelijke overplaatsing van een Wzd-accommodatie naar een Wvggz-accommodatie tijdelijk gedwongen zorg op basis van het Wzd-zorgplan worden uitgevoerd (artikel 8:20a Wvggz).
1. Zijn deze voorstellen voldoende om te voorkomen dat iemand tussen wal en schip raakt? Kunt u dit toelichten?
2. Indien uw antwoord ontkennend is: welke aansluiting mist u nog? Kunt u voorbeelden geven?

Met het samenvoegen van de crisismaatregel van de Wvggz en de inbewaringstelling van de Wzd wordt een eensluidende procedure in crisissituaties voorgesteld. Het doel van deze gezamenlijke procedure is om ervoor te zorgen dat iemand snel passende zorg ontvangt en een stapeling van spoedmaatregelen (crisismaatregel en inbewaringstelling) voor een betrokkene/cliënt voorkomen wordt.
3. Is dit helpend om ervoor te zorgen dat een betrokkene/cliënt op de juiste plek terechtkomt? Kunt u dit toelichten?

1. De opmerking dat bij crisissituaties de hoorplicht ( art. 7:1 lid onder b Wvggz )kan vervallen, omdat onderzoekers hebben aanbevolen de aanvullende hoorplicht in de Wvggz te laten vervallen nu in de
praktijk het horen voor zowel de burgemeester als de betrokken personen niet zinvol blijkt te zijn, is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Een dergelijke constatering kan alleen achteraf worden vastgesteld en dient om die reden dus nooit op voorhand te worden weggelaten. Dat leidt tot een evidente beperking van de rechten van betrokkene onder de Wvggz in geval van een crisissituatie. Dit is een verschraling van de zorgvuldigheid en wordt vermoedelijk ten onrechte ingegeven door een beperkte beschikbaarheid van mankracht.

2. Dit leidt tot onduidelijkheid over de aard van de te verlenen zorg. Het uitgangspunt voor de nieuwe Wvggz was om gedwongen zorg voor zoveel als mogelijk te vermijden en vrijwilligheid als uitgangsgpunt te nemen. Daarmee is per 1 januari gekozen om van opnamenwet naar zorgwet te gaan. Met dit voorstel gaan we terug in de tijd en wordt opnameplicht weer het uitgangspunt.