Evaluatiewet Wvggz en Wzd

Reactie

Naam GGNet (Dhr. RC de Knijff)
Plaats Warnsveld
Datum 22 april 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Het loslaten van een vier-ogen-principe bij het 8.9 besluit ontneemt de GD de mogenlijkheid te toetsen op subsidiairiteit en proportionaliteit. De bij ministirieel besluit toegewezen disciplines (niet zijnde psychiaters) zijn bevoegd gemaakt maar zijn hiermee niet bekwaam. In geen van de vooropleidingen is dit een eindpunt (enkel alleen bij opleiding tot psychiater). Het verhodut zich ook niet met de doelstelling zoals gepresenteerd van een zorgvuldiger besluitvorming voor toepassingen van verplichte zorg zoals gesteld. Het loslaten van het principe kan dus nooit 'beter' zijn voor de kwaliteit van zorg.
Oplossing misschien; maak taken binnen de wvggz als ZV tot een 'voorbehouden handeling', zo verplicht men tot aanvullende scholing alvorens men dat zomaar kan doen en ik weet uit de praktijk dat er zeer veel sprake is van onbewust onbekwaam zijn bij niet-psychiater-zijnde zorgverantwoordelijken. In de loop van de tijd worden dan minstens de bekwaamheden vergaard.

Vraag2

Wvggz

Wilsbekwaamheid
Op basis van aanbeveling 7 zijn de wettelijke wilsbekwaamheidstoetsen heroverwogen. Wilsbekwaamheid is een contextueel begrip met een fluctuerend karakter. Voorgesteld wordt om artikel 1:5 te schrappen en de wilsbekwaamheidstoets plaats te laten vinden op het moment waarop de zorgverantwoordelijke beslist over de daadwerkelijke toepassing van gedwongen zorg (artikel 8:9 Wvggz) of bij het opstellen van een zelfbindingsverklaring (artikel 4:1, zesde lid). Zie in dit verband de artikelsgewijze toelichting bij artikel 1:5 voor een nadere toelichting.
Is hiermee naar uw mening de beoordeling van wilsbekwaamheid voldoende in de wet geborgd? Kunt u dit toelichten?

Zelfbindingsverklaring: JA
8.9; overbodig, men is op zijn minst altijd al dan niet tijdelijk wilsonbekwaam. Een ectra toest + evt. rompslop voegt dan niets toe.

Vraag3

Wet zorg en dwang

Voorwaardelijke machtiging jongvolwassenen
In paragraaf 2.3a van de Wzd wordt de procedure van de voorlopige machtiging geregeld. Een voorwaardelijke machtiging kan alleen worden verleend in aansluiting op de verlening van jeugdhulp als bedoeld in de Jeugdwet en heeft betrekking op personen van 18 jaar tot 23 jaar.
1. Heeft u er behoefte aan dat de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?
2. Denkt u dat u meer gebruik van de voorlopige machtiging zal maken als de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?

nvt; kan ik niet goed over oordelen

Vraag4

Samenloop Wvggz/Wzd en crisismaatregel

Om de gevraagde aansluiting tussen de Wzd en de Wvggz te vergemakkelijken, worden nu meerdere aanpassingen voorgesteld. Zo wordt het artikel 1b van de Wzd ten aanzien van de gelijkgestelde aandoeningen uitgebreid, kan de voorbereiding van een zorgmachtiging worden gestaakt ten faveure van een aanvraag voor een rechterlijke machtiging onder de Wzd (artikel 5:15a Wvggz), kan de rechter bepalen dat hij een rechterlijke machtiging op grond van de Wzd afgeeft in plaats van een zorgmachtiging op grond van de Wvggz (artikel 6:1, twaalfde lid, Wvggz), en kan tijdens een tijdelijke overplaatsing van een Wzd-accommodatie naar een Wvggz-accommodatie tijdelijk gedwongen zorg op basis van het Wzd-zorgplan worden uitgevoerd (artikel 8:20a Wvggz).
1. Zijn deze voorstellen voldoende om te voorkomen dat iemand tussen wal en schip raakt? Kunt u dit toelichten?
2. Indien uw antwoord ontkennend is: welke aansluiting mist u nog? Kunt u voorbeelden geven?

Met het samenvoegen van de crisismaatregel van de Wvggz en de inbewaringstelling van de Wzd wordt een eensluidende procedure in crisissituaties voorgesteld. Het doel van deze gezamenlijke procedure is om ervoor te zorgen dat iemand snel passende zorg ontvangt en een stapeling van spoedmaatregelen (crisismaatregel en inbewaringstelling) voor een betrokkene/cliënt voorkomen wordt.
3. Is dit helpend om ervoor te zorgen dat een betrokkene/cliënt op de juiste plek terechtkomt? Kunt u dit toelichten?

Zeer onverstandig op deze wijze. Een gemeenschappelijk CM qua procedure is prima, maar niet dat de betrokkene op het verkeerde bed beland. Het nakomen van de wet heeft mn. de VG sector verzaakt om in de afgelopen 5 jaar iets inbeweging te krijgen qua opnameplekken (acuut). Financiering werd m.i. ook gebruikt als verhullend argument. Ok, regel dat dan, bv ZVW basispakket. Daarnaast moet er iets bedacht worden om 'druk' te zetten op de verantwoordelijkheden bij de VG sector. Als dit lukt zal dit goed uitpakken voor de kwaliteit van zorg.
Met dit voorstel zullen de betrokkenen in de psychiatrie belanden en som wederom zeeer lang daar moeten bijven.
Daarnaast zouden (netals in de PG sector) er binnen de VG sector verantwoordelijkheid genomen moeten worden om te komen tot een eigen afhandeling van crisissituaties. De organisaties zijn daar groot genoeg voor. Daarbij is een VG crisis iets heel anders dan een psychiatrische crisis en vraagt bijvoorbeeld veel meer om pedagogische kennis en interventies.

Vraag5

Samenloop met forensische zorg: mensen met een strafrechtelijke titel in de zorg

Als het gaat om personen met een stafrechtelijke titel op wie hoofdstuk 9 van de Wvggz of hoofdstuk 3A van de Wzd van toepassing is, kunt u op grond van deze hoofdstukken naast het verlenen van gedwongen zorg ook tijdelijke gedwongen zorg toepassen en zogeheten beheersmaatregelen nemen. Hierover worden enkele vragen gesteld.

Hoofdstuk 9 Wvggz:
1. Kunt u toelichten of het voorstel voor tijdelijke gedwongen zorg in geval van noodsituaties voor de OFZ-patiëntengroep (voorgesteld artikel 9:12 Wvggz) voldoende tegemoetkomt aan de ervaren leemte bij de toepassing van de huidige Wvggz ten aanzien van die groep?
2. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (huidig artikel 9:9 Wvggz).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel.

Hoofdstuk 3A Wzd:
3. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (artikel 51a Wzd).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt op grond van artikel 51a Wzd? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel (zie wetsvoorstel artikel 1, tweede lid voor definitie ernstig nadeel).


Niet geheel mijn werkveld. In ieder geval is een combinatie van titels lastig en maakt het ingewikkeld in de praktijk. Ook welke rechtspositie dan geldt is ingewikkeld. Daarbij zijn 2.3 machtigingen ook vaak forensisch klinisch geplaats waar een 'strenger' regime geldt en de ZM wordt alleen een middel voor opname. Dat is dan niet meer dan de oude BOPZ.

Maak mogelijk dat als er extra veiligheid geboden moet worden dit ook met een CIVIELE ZM makkelijk gegeven kan worden.