Evaluatiewet Wvggz en Wzd

Reactie

Naam Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (directeur-bestuurder A Pastoor)
Plaats Utrecht
Datum 26 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De voorgenomen wetswijziging van de Wvggz bevat verbeteringen. Positief is dat er meer ruimte komt voor maatwerk bij het informeren van de patiënt, dat de administratieve last afneemt, en dat eigen regie-instrumenten beter worden gepositioneerd. Ook is het waardevol dat de huidige praktijk van de familievertrouwenspersoon nu wettelijk wordt erkend en ondersteund.

Sinds de wetsevaluatie heeft de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen intensief gesproken met diverse partijen over de doorontwikkeling van deze wet, met name met Stichting PVP, MIND, Ypsilon en de vertegenwoordigers van de Kamer familie- en naastenraden. We constateren dat het informele netwerk een belangrijke schakel is geworden in het zorgproces, dat steeds meer naar de thuissituatie is verplaatst. Familie en naasten zijn essentiële samenwerkingspartners bij vroegsignalering, crisisinterventie, behandeling en herstel. Zij worden in de praktijk echter lang niet altijd betrokken bij de besluitvorming rondom verplichte zorg. Hun rol blijft ook in het conceptwetsvoorstel onderbelicht. Het ‘zoveel mogelijk betrekken’ van familie en naasten is een van de uitgangspunten van de wet. Hoe dit zou moeten gebeuren, wordt in de rest van het conceptwetsvoorstel echter onvoldoende uitgewerkt.

Ook is er naar onze mening te weinig invulling gegeven aan het voornemen uit de Kamerbrief van 13 maart 2023 om de rol van de familievertrouwenspersoon te versterken door naasten beter over diens bestaan te informeren. Dat is in het conceptwetsvoorstel slechts op een beperkt aantal momenten verplicht gesteld.

Samen met de vereniging Ypsilon, die onze reactie volledig onderschrijft, hebben wij daarom een hartenkreet geformuleerd: werk samen met naasten, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen. Samenwerking in de triade is altijd het uitgangspunt. Dat betekent dat familie en naasten gezien worden als volwaardige samenwerkingspartners met een eigen perspectief, dat anders is dan dat van de patiënt, diens vertegenwoordiger of de behandelaar.

Voor onze volledige reactie, zie de bijlage.

Bijlage

  • Bijlage