Evaluatiewet Wvggz en Wzd

Reactie

Naam Altrecht (MSc DBW Kwakkel)
Plaats Utrecht
Datum 11 april 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ben psychiater op een HIC en heb op dagelijkse basis met de Wvggz te maken.

Mijn wens is dat wetspraktijk eenvoudiger wordt en meer op maat van de doelgroep. Er zijn bijzonder veel mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) onder de patiënte die te maken krijgen met de Wvvgz. Voor hen is het systeem van modaliteiten van zorg ingewikkeld. De standaard tekst van het 8.9 formulier is voor hen bijzonder lastig. De zorgkaart zou moeten bijdragen aan verbetering van de zorg maar dit formulier is zo slecht ontworpen dan vrijwel niemand dit invult. Ik heb in 5 jaar Wvggz geen één keer iets gehad aan een zorgkaart. Doorgaan op deze wijze is volkomen zinloos.

Horen bij de CM voegt niets toen dan frustratie. Frustratie bij de hulpverlener omdat het de procedure vertraagt. Frustratie bij de patiënt omdat deze ten onrechte denkt dat hij zo nog inspraak heeft. Snel afschaffen.

Vraag2

Wvggz

Wilsbekwaamheid
Op basis van aanbeveling 7 zijn de wettelijke wilsbekwaamheidstoetsen heroverwogen. Wilsbekwaamheid is een contextueel begrip met een fluctuerend karakter. Voorgesteld wordt om artikel 1:5 te schrappen en de wilsbekwaamheidstoets plaats te laten vinden op het moment waarop de zorgverantwoordelijke beslist over de daadwerkelijke toepassing van gedwongen zorg (artikel 8:9 Wvggz) of bij het opstellen van een zelfbindingsverklaring (artikel 4:1, zesde lid). Zie in dit verband de artikelsgewijze toelichting bij artikel 1:5 voor een nadere toelichting.
Is hiermee naar uw mening de beoordeling van wilsbekwaamheid voldoende in de wet geborgd? Kunt u dit toelichten?

Ja, artikel 8.9 is het scharnierpunt in de wet. Daar wordt van potentiële verplichte zorg de stap gemaakt naar daadwerkelijke toepassing van verplichte zorg. Op dat moment wordt besloten om iets te doen waar de patiënt niet mee instemt of zich zelfs tegen verzet. In die situatie is de wilsbekwaamheidstoets aan de orde. Op eerdere momenten heeft dat geen consequenties. De wilsbekwaamheid ten aanzien van verplichte zorg toetsen door de onafhankelijke psychiater in de medische verklaring bij de ZM of de CM is doorgaans niet meer representatief voor het moment van de toepassing van de verplichte zorg. Dat komt door het fluctuerende karakter van het medisch-juridische begrip zoals ook boven in de vraag staat. De wilsbekwaamheidstoets in de medische verklaring (die helaas door een arrest van de HR toegevoegd is aan de uitvoering van de wet) doet geen recht aan de klinische praktijk, voegt voor de patiënt geen wezenlijke inhoudelijke toetsing of bescherming toe en leidt tot nog meer bureaucratie bij al een sterk bureaucratische wetspraktijk.

Vraag3

Wet zorg en dwang

Voorwaardelijke machtiging jongvolwassenen
In paragraaf 2.3a van de Wzd wordt de procedure van de voorlopige machtiging geregeld. Een voorwaardelijke machtiging kan alleen worden verleend in aansluiting op de verlening van jeugdhulp als bedoeld in de Jeugdwet en heeft betrekking op personen van 18 jaar tot 23 jaar.
1. Heeft u er behoefte aan dat de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?
2. Denkt u dat u meer gebruik van de voorlopige machtiging zal maken als de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?

ik heb hier nooit meer te maken dus daar kan ik geen zinvol commentaar op geven,

Vraag4

Samenloop Wvggz/Wzd en crisismaatregel

Om de gevraagde aansluiting tussen de Wzd en de Wvggz te vergemakkelijken, worden nu meerdere aanpassingen voorgesteld. Zo wordt het artikel 1b van de Wzd ten aanzien van de gelijkgestelde aandoeningen uitgebreid, kan de voorbereiding van een zorgmachtiging worden gestaakt ten faveure van een aanvraag voor een rechterlijke machtiging onder de Wzd (artikel 5:15a Wvggz), kan de rechter bepalen dat hij een rechterlijke machtiging op grond van de Wzd afgeeft in plaats van een zorgmachtiging op grond van de Wvggz (artikel 6:1, twaalfde lid, Wvggz), en kan tijdens een tijdelijke overplaatsing van een Wzd-accommodatie naar een Wvggz-accommodatie tijdelijk gedwongen zorg op basis van het Wzd-zorgplan worden uitgevoerd (artikel 8:20a Wvggz).
1. Zijn deze voorstellen voldoende om te voorkomen dat iemand tussen wal en schip raakt? Kunt u dit toelichten?
2. Indien uw antwoord ontkennend is: welke aansluiting mist u nog? Kunt u voorbeelden geven?

Met het samenvoegen van de crisismaatregel van de Wvggz en de inbewaringstelling van de Wzd wordt een eensluidende procedure in crisissituaties voorgesteld. Het doel van deze gezamenlijke procedure is om ervoor te zorgen dat iemand snel passende zorg ontvangt en een stapeling van spoedmaatregelen (crisismaatregel en inbewaringstelling) voor een betrokkene/cliënt voorkomen wordt.
3. Is dit helpend om ervoor te zorgen dat een betrokkene/cliënt op de juiste plek terechtkomt? Kunt u dit toelichten?

Ik ben uiterst ongelukkig met deze voorstellen. Het lijkt sympathiek omdat het werk zou kunnen besparen. De praktijk zal echter zijn dat de Psychiatrische Afdelingen zoals de afdelingen waar ik werk nog meer verantwoordelijk zullen worden voor de acute zorg waarbij vrijheidsbeperking nodig is. Dit zal leiden tot meer misplaatsingen van VG en PG patiënten op acute psychiatrische Wvggz bedden.

Dat mensen tussen wal en schip vallen moet binnen de PG en VG worden opgelost. Zij hebben onvoldoende acute bedden. Daar speelt financiering (CIZ) een grote rol bij. Voor deze moeilijke en onmondige doelgroep hebben we het door een organisatie als het CIZ moeilijk gemaakt om de juiste zorg te krijgen. Veel verzoeken om een CIZ worden in eerste instantie afgewezen. In tweede instantie lukt het vaak wel door of een nieuwe aanvraag in te dienen of bezwaar aan te tekenen. Het kost veel tijd om een CIZ-indicatie aan te vragen, tijd die ten koste gaat van dingen die wel nuttig zijn. De wachttijd op de CIZ betekent dat mensen lang verblijven op een verkeerd bed.
Wat mij betreft moeten voor de Wzd-doelgroep acute opname plekken ook altijd (24/7) toegankelijk zijn voor patiënten die vallen onder de zorgverzekeringswet. Ook moet leegstand betaald worden zodat voorkomen wordt dat instellingen die al moeite hebben om zwarte cijfers te draaien verlies maken. De beschikbaarheid van de juiste bedden is een belangrijk en dat moet betaald worden niet het beleggen van het bed. Alleen dan is passende zorg mogelijk. Een eensluidende procedure in crisissituaties zal uitdraaien op meer opnames op Wvggz-accommodaties omdat daar de acute zorg wel goed geregeld is.

Vraag5

Samenloop met forensische zorg: mensen met een strafrechtelijke titel in de zorg

Als het gaat om personen met een stafrechtelijke titel op wie hoofdstuk 9 van de Wvggz of hoofdstuk 3A van de Wzd van toepassing is, kunt u op grond van deze hoofdstukken naast het verlenen van gedwongen zorg ook tijdelijke gedwongen zorg toepassen en zogeheten beheersmaatregelen nemen. Hierover worden enkele vragen gesteld.

Hoofdstuk 9 Wvggz:
1. Kunt u toelichten of het voorstel voor tijdelijke gedwongen zorg in geval van noodsituaties voor de OFZ-patiëntengroep (voorgesteld artikel 9:12 Wvggz) voldoende tegemoetkomt aan de ervaren leemte bij de toepassing van de huidige Wvggz ten aanzien van die groep?
2. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (huidig artikel 9:9 Wvggz).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel.

Hoofdstuk 3A Wzd:
3. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (artikel 51a Wzd).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt op grond van artikel 51a Wzd? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel (zie wetsvoorstel artikel 1, tweede lid voor definitie ernstig nadeel).


heb ik niet mee te maken.