Evaluatiewet Wvggz en Wzd
Reactie
Naam | psycholoog en moeder van een overleden dochter C.H. Spruijt |
---|---|
Plaats | Alphen aan den Rijn |
Datum | 24 april 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Verplichte zorg wordt veranderd in gedwongen zorg. Ik zou het noodzakelijke zorg noemen. Net zoals het noodzakelijk is om iemand die bewusteloos is, direct zorg te bieden, is het ook noodzakelijk als iemand psychotisch is en een gevaar is voor zichzelf en/of anderen direct zorg te bieden in de vorm van antipsychotica en opname.
Vraag2
WvggzWilsbekwaamheid
Op basis van aanbeveling 7 zijn de wettelijke wilsbekwaamheidstoetsen heroverwogen. Wilsbekwaamheid is een contextueel begrip met een fluctuerend karakter. Voorgesteld wordt om artikel 1:5 te schrappen en de wilsbekwaamheidstoets plaats te laten vinden op het moment waarop de zorgverantwoordelijke beslist over de daadwerkelijke toepassing van gedwongen zorg (artikel 8:9 Wvggz) of bij het opstellen van een zelfbindingsverklaring (artikel 4:1, zesde lid). Zie in dit verband de artikelsgewijze toelichting bij artikel 1:5 voor een nadere toelichting.
Is hiermee naar uw mening de beoordeling van wilsbekwaamheid voldoende in de wet geborgd? Kunt u dit toelichten?
Wilsbekwaamheid is ook een contextueel begrip met een fluctuerend karakter in de somatische zorg. Is er somatisch gevaar dan wordt er direct gehandeld, dit zou ook moeten gebeuren bij mensen met psychiatrische klachten. Als moeder van een inmiddels overleden dochter was het een ramp om de crisisdienst in te schakelen omdat zij dacht van de lucht te kunnen leven en haar na een bezoekje aan het ziekenhuis om glucose toe te dienen weer thuis te krijgen. Dit zorgde ervoor dat mijn dochter mij overbezorgd vond, want de psychiater vond niet dat ze gedwongen opgenomen moest worden. Besef hoezeer dit de relatie onder druk zet en het gevaar doet toenemen. Mijn dochter vatte het oordeel van de psychiater op als een bevestiging van de juistheid van haar waan. Een week later stond ze op een balkon van een flat om eraf te springen. Toen werd ze vrijwillig opgenomen. Hoezo vrijwillig? Stuitend dit korte termijn denken!!! Ik vroeg aan de psychiater (na het stoppen met eten) of hij zijn oordeel kon onderbouwen. Het antwoord was stilte en in het dossier werd gerapporteerd: 'moeder begreep het niet'. Daarna kon ik signaleren wat ik wilde maar werd ik helemaal niet meer serieus genomen, al stuurde ik een e-mail van mijn dochter door met een suicidale uitspraak.
Vraag3
Wet zorg en dwangVoorwaardelijke machtiging jongvolwassenen
In paragraaf 2.3a van de Wzd wordt de procedure van de voorlopige machtiging geregeld. Een voorwaardelijke machtiging kan alleen worden verleend in aansluiting op de verlening van jeugdhulp als bedoeld in de Jeugdwet en heeft betrekking op personen van 18 jaar tot 23 jaar.
1. Heeft u er behoefte aan dat de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?
2. Denkt u dat u meer gebruik van de voorlopige machtiging zal maken als de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?
Geen idee
Vraag4
Samenloop Wvggz/Wzd en crisismaatregelOm de gevraagde aansluiting tussen de Wzd en de Wvggz te vergemakkelijken, worden nu meerdere aanpassingen voorgesteld. Zo wordt het artikel 1b van de Wzd ten aanzien van de gelijkgestelde aandoeningen uitgebreid, kan de voorbereiding van een zorgmachtiging worden gestaakt ten faveure van een aanvraag voor een rechterlijke machtiging onder de Wzd (artikel 5:15a Wvggz), kan de rechter bepalen dat hij een rechterlijke machtiging op grond van de Wzd afgeeft in plaats van een zorgmachtiging op grond van de Wvggz (artikel 6:1, twaalfde lid, Wvggz), en kan tijdens een tijdelijke overplaatsing van een Wzd-accommodatie naar een Wvggz-accommodatie tijdelijk gedwongen zorg op basis van het Wzd-zorgplan worden uitgevoerd (artikel 8:20a Wvggz).
1. Zijn deze voorstellen voldoende om te voorkomen dat iemand tussen wal en schip raakt? Kunt u dit toelichten?
2. Indien uw antwoord ontkennend is: welke aansluiting mist u nog? Kunt u voorbeelden geven?
Met het samenvoegen van de crisismaatregel van de Wvggz en de inbewaringstelling van de Wzd wordt een eensluidende procedure in crisissituaties voorgesteld. Het doel van deze gezamenlijke procedure is om ervoor te zorgen dat iemand snel passende zorg ontvangt en een stapeling van spoedmaatregelen (crisismaatregel en inbewaringstelling) voor een betrokkene/cliënt voorkomen wordt.
3. Is dit helpend om ervoor te zorgen dat een betrokkene/cliënt op de juiste plek terechtkomt? Kunt u dit toelichten?
1. Het tussen wal en schip vallen gaat door omdat zorgmachtigingen grotendeels niet worden uitgevoerd. Op 11 februari werd besloten om een zorgmachtiging op te stellen, op 30 maart (haar sterfdag) was deze nog niet rond.
2. Stel je voor dat je bij een bewusteloze somatische client al deze wetten inzet! Iedereen zou in verzet komen. Help direct de psychiatrische patiënt die gevaarlijk is voor zichzelf en/of anderen. Stel je voor dat een baby medische hulp nodig heeft, wacht je dan tot die volwassen is en wilsbekwaam op dit terrein? Nee, natuurlijk niet! Waar is het gezonde verstand en de empathie?
2. Nee, eerst helpen, en als iemand weer kan nadenken door bijvoorbeeld antipsychotica, dan overleggen over het vervolg.
Vraag5
Samenloop met forensische zorg: mensen met een strafrechtelijke titel in de zorgAls het gaat om personen met een stafrechtelijke titel op wie hoofdstuk 9 van de Wvggz of hoofdstuk 3A van de Wzd van toepassing is, kunt u op grond van deze hoofdstukken naast het verlenen van gedwongen zorg ook tijdelijke gedwongen zorg toepassen en zogeheten beheersmaatregelen nemen. Hierover worden enkele vragen gesteld.
Hoofdstuk 9 Wvggz:
1. Kunt u toelichten of het voorstel voor tijdelijke gedwongen zorg in geval van noodsituaties voor de OFZ-patiëntengroep (voorgesteld artikel 9:12 Wvggz) voldoende tegemoetkomt aan de ervaren leemte bij de toepassing van de huidige Wvggz ten aanzien van die groep?
2. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (huidig artikel 9:9 Wvggz).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel.
Hoofdstuk 3A Wzd:
3. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (artikel 51a Wzd).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt op grond van artikel 51a Wzd? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel (zie wetsvoorstel artikel 1, tweede lid voor definitie ernstig nadeel).
geen kennis van