Evaluatiewet Wvggz en Wzd
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Veenendaal |
Datum | 26 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.De doelstellingen van de wetsevaluatie worden mijns insziens onvoldoende uitgewerkt in de voorgestelde wijzigingen. In het bijzonder het niet verplicht stellen van het plan van aanpak in de eerste fase zorgt voor een vermindering van de eigen regie van de patiënt. Mijns insziens is de wet en het plan van aanpak nooit goed uitgevoerd bij GGZ instellingen, omdat deze nog niet gewend zijn aan het bieden van eigen regie aan de patient. (bij mijn opname is er nooit gesproken over een plan van aanpak.) De gebrekkige implementatie zorgt ervoor dat er ook niet goed geëvalueerd kan worden. Indien het plan van aanpak niet werkbaar is, zou ik toch graag een ander eigen-regie instrument als vervanging zien.
Ik herken me in het geschetste beeld dat de wettelijke vereisten in de praktijk een afvinklijstje worden. De wettelijke vereisten worden niet omgezet in daadwerkelijke behandelstappen of protocol voor de medewerkers.(bijvoorbeeld is er met mij nooit een gesprek geweest om te vragen naar wat ik nodig had om zoveel mogelijk aan het maatschappelijke leven(en bestaande verplichtingen) deel te kunnen nemen.) Hierin zou de wetgever een grotere rol kunnen spelen.
De wijzigingen van 'verplichte zorg' naar 'gedwongen zorg' lijkt me goed, dit geeft beter het gedwongen karakter weer.
Graag zou ik ook een wettelijke vereiste zien dat bij de toepassing van gedwongen medicatie altijd de bijsluiter van de medicatie verstrekt wordt, dit lijkt me niet meer dan logisch. Daarnaast vindt ik dat de toepassing van gedwongen medicatie vanuit de wetgever meer aan banden moet worden gelegd. Ook zou daar meer verantwoording gevraagd moeten worden aan de behandelaar. Als men eenmaal een zorgmachtiging heeft dan kan de patiënt daarna weinig inbrengen tegen voorgeschreven medicatie, ook al zijn de wettelijke voorwaarden die gedwongen medicatie toestaan niet meer van toepassing. Daarnaast ben ik van mening dat gedwongen toediening van medicatie alleen toegestaan zou moeten zijn ter voorkoming van ernstige gezondheidsschade, en niet als 'chemische dwangbuis', ook omdat medicatie vaak juist (chronische) gezondheidsschade veroorzaakt.
Daarnaast is er de fundamentele vraag of een commerciële instelling(en individuele psychiater) zoveel macht mag krijgen, of dat het wenselijker is om toch een onafhankelijk(er) instituut een gedeelte van de wettelijke waarborgen te laten uitvoeren.
Vraag2
WvggzWilsbekwaamheid
Op basis van aanbeveling 7 zijn de wettelijke wilsbekwaamheidstoetsen heroverwogen. Wilsbekwaamheid is een contextueel begrip met een fluctuerend karakter. Voorgesteld wordt om artikel 1:5 te schrappen en de wilsbekwaamheidstoets plaats te laten vinden op het moment waarop de zorgverantwoordelijke beslist over de daadwerkelijke toepassing van gedwongen zorg (artikel 8:9 Wvggz) of bij het opstellen van een zelfbindingsverklaring (artikel 4:1, zesde lid). Zie in dit verband de artikelsgewijze toelichting bij artikel 1:5 voor een nadere toelichting.
Is hiermee naar uw mening de beoordeling van wilsbekwaamheid voldoende in de wet geborgd? Kunt u dit toelichten?
Nee, er zal toch een formele evaluatie moeten plaatsvinden, en liefst niet door degene die de zorg uitvoert om onafhankelijkheid te waarborgen. Het principe van 'veronderstelde wilsbekwaamheid tenzij aantoonbaar anders blijkt' moet in de wet geborgd zijn.
Vraag5
Samenloop met forensische zorg: mensen met een strafrechtelijke titel in de zorgAls het gaat om personen met een stafrechtelijke titel op wie hoofdstuk 9 van de Wvggz of hoofdstuk 3A van de Wzd van toepassing is, kunt u op grond van deze hoofdstukken naast het verlenen van gedwongen zorg ook tijdelijke gedwongen zorg toepassen en zogeheten beheersmaatregelen nemen. Hierover worden enkele vragen gesteld.
Hoofdstuk 9 Wvggz:
1. Kunt u toelichten of het voorstel voor tijdelijke gedwongen zorg in geval van noodsituaties voor de OFZ-patiëntengroep (voorgesteld artikel 9:12 Wvggz) voldoende tegemoetkomt aan de ervaren leemte bij de toepassing van de huidige Wvggz ten aanzien van die groep?
2. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (huidig artikel 9:9 Wvggz).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel.
Hoofdstuk 3A Wzd:
3. Het is mogelijk als beheersmaatregel de bewegingsvrijheid, het recht op het ontvangen van bezoek en recht op het vrij gebruik van communicatiemiddelen te beperken (artikel 51a Wzd).
a. Kunt u aangeven in welke situaties u deze beheersmaatregelen neemt en in welke situaties u dezelfde beperkingen toepast in het kader van (tijdelijke) gedwongen zorg, en hoe u deze keuze maakt? Is er sprake van overlap?
b. In welke gevallen worden beheersmaatregelen ingezet ter voorkoming van ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheidstoestand van de cliënt op grond van artikel 51a Wzd? Waarom verleent u in die gevallen geen (tijdelijke) gedwongen zorg? Gedwongen zorg komt aan de orde als er sprake is van ernstig nadeel. Ernstig lichamelijk letsel of levensgevaar vallen onder ernstig nadeel (zie wetsvoorstel artikel 1, tweede lid voor definitie ernstig nadeel).
nvt