Evaluatiewet Wvggz en Wzd
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | heerhugowaard |
Datum | 15 april 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wvggz en Wzd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Het zou super fijn zijn als een ter zake deskundige VS of PA dezelfde functies krijgt als een arts. In de praktijk gebeurt dit al wel.
Het volgen van het stappenplan bij psychofarmaca niet volgens de richtlijn werkt vaak verwarrend. Het zou duidelijker zijn als je of
- het stappenplan alleen volgt bij verzet
of
- altijd het stappenplan volgt bij start van alle psychofarmaca.
Vraag2
WvggzWilsbekwaamheid
Op basis van aanbeveling 7 zijn de wettelijke wilsbekwaamheidstoetsen heroverwogen. Wilsbekwaamheid is een contextueel begrip met een fluctuerend karakter. Voorgesteld wordt om artikel 1:5 te schrappen en de wilsbekwaamheidstoets plaats te laten vinden op het moment waarop de zorgverantwoordelijke beslist over de daadwerkelijke toepassing van gedwongen zorg (artikel 8:9 Wvggz) of bij het opstellen van een zelfbindingsverklaring (artikel 4:1, zesde lid). Zie in dit verband de artikelsgewijze toelichting bij artikel 1:5 voor een nadere toelichting.
Is hiermee naar uw mening de beoordeling van wilsbekwaamheid voldoende in de wet geborgd? Kunt u dit toelichten?
ja, iemand is altijd ter zake bekwaam voor een bepaald moment, dus op een ander moment toetsen is niet zinvol.
Vraag3
Wet zorg en dwangVoorwaardelijke machtiging jongvolwassenen
In paragraaf 2.3a van de Wzd wordt de procedure van de voorlopige machtiging geregeld. Een voorwaardelijke machtiging kan alleen worden verleend in aansluiting op de verlening van jeugdhulp als bedoeld in de Jeugdwet en heeft betrekking op personen van 18 jaar tot 23 jaar.
1. Heeft u er behoefte aan dat de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?
2. Denkt u dat u meer gebruik van de voorlopige machtiging zal maken als de voorwaardelijke machtiging wordt losgekoppeld van de verlening van jeugdhulp en betrekking heeft op cliënten vanaf 18 jaar? Kunt u dit toelichten?
Ik zou het fijn vinden als deze machtiging ook beschikbaar is voor mensen ouder dan 18. Dit was in de wet BOPZ ook zo, en daar werd af en toe gebruik van gemaakt. Bv bij mensen met alcoholgebruik of fluctuerend gedrag.
Vraag4
Samenloop Wvggz/Wzd en crisismaatregelOm de gevraagde aansluiting tussen de Wzd en de Wvggz te vergemakkelijken, worden nu meerdere aanpassingen voorgesteld. Zo wordt het artikel 1b van de Wzd ten aanzien van de gelijkgestelde aandoeningen uitgebreid, kan de voorbereiding van een zorgmachtiging worden gestaakt ten faveure van een aanvraag voor een rechterlijke machtiging onder de Wzd (artikel 5:15a Wvggz), kan de rechter bepalen dat hij een rechterlijke machtiging op grond van de Wzd afgeeft in plaats van een zorgmachtiging op grond van de Wvggz (artikel 6:1, twaalfde lid, Wvggz), en kan tijdens een tijdelijke overplaatsing van een Wzd-accommodatie naar een Wvggz-accommodatie tijdelijk gedwongen zorg op basis van het Wzd-zorgplan worden uitgevoerd (artikel 8:20a Wvggz).
1. Zijn deze voorstellen voldoende om te voorkomen dat iemand tussen wal en schip raakt? Kunt u dit toelichten?
2. Indien uw antwoord ontkennend is: welke aansluiting mist u nog? Kunt u voorbeelden geven?
Met het samenvoegen van de crisismaatregel van de Wvggz en de inbewaringstelling van de Wzd wordt een eensluidende procedure in crisissituaties voorgesteld. Het doel van deze gezamenlijke procedure is om ervoor te zorgen dat iemand snel passende zorg ontvangt en een stapeling van spoedmaatregelen (crisismaatregel en inbewaringstelling) voor een betrokkene/cliënt voorkomen wordt.
3. Is dit helpend om ervoor te zorgen dat een betrokkene/cliënt op de juiste plek terechtkomt? Kunt u dit toelichten?
2 wat zou helpen is dat je zowel in een WZD als een WVGGZ accomodatie in beide wetten mensen kunt opnemen. Nu moet je als je een WVGGZ in een WZD accomodatie gedwongen opneemt, de wvggz machtiging stoppen, een wzd ibs aanvragen voor verhuizing en er dan een RM van maken. Dat is onnodig veel bureaucratie.
2 Wat nog makkelijker zou zijn, is dat je de machtiging kunt omzetten naar de andere wet via de rechtbank.
3 kan handig zijn, maar wat je niet wilt is dat daarmee de psychiatrische patient wordt opgenomen op het spoedbed van het verpleeghuis als er geen plek is in de psychiatrie. een ibs mogen we niet weigeren, dus die kans bestaat. Laatst ook meegemaakt, waarbij iemand een wzd ibs had gekregen die volledig onterecht was en meteen onveilige situaties opleverde waarbij met spoed beveiliging moest worden ingeschakeld. De GGZ crisisdiensten zijn onvoldoende op de hoogte wat haalbaar is in de verpleeghuizen, in ieder geval in noord holland noord.