Evaluatiewet Wkkgz

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Heerlen
Datum 30 april 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Evaluatiewet Wkkgz? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Het is van groot belang dat er openheid is over calamiteiten en calamiteitenonderzoeken. Een cliënt/patiënt moet kunnen weten wat de calamiteit is, wat ermee is gedaan, welke verbetermaatregelen er zijn en wat de gevolgen zijn.

Vraag2

Doet het wetsvoorstel voldoende om de positie van cliënten te verbeteren? Heeft u suggesties om deze positie nog verder te versterken?
De client/patient dient actief te worden geinformeerd door de zorgaanbieder. Er is nu nog te veel verschil in hoe de zorgaanbieders omgaan met calamiteiten. De ene organisatie verstrekt het rapport, de andere vertelt slechts globaal wat de bevindingen zijn.
Ook moet de positie van de client/patient tijdens het opstellen van het calamiteitenrapport verbeterd worden, bijv. door het aanbieden van een vertrouwenspersoon die samen met de client/patient een gesprek kan hebben met de opstellers van het onderzoek.

Vraag3

Wat betekent volgens u dat een geschil zorgvuldig behandeld wordt? Hoe moeten geschilleninstanties daar volgens u invulling aan geven?
Hoor en wederhoor. De zorgorganisatie is vaak machtig en groot tegenover de patient die te maken heeft gehad met een geschil en wellicht (nog) niet in staat is adequaat te reageren of deel te nemen aan een bespreking. Als een patient geen recht heeft op bijvoorbeeld juridische gefinancierde rechtshulp kan dit betekenen dat hij/zij niet de positie krijgt in het geschil waarop recht bestaat. Dus iedereen zou recht moeten krijgen op een gespecialiseerde advocaat of juridische dienstverlener.

Vraag4

Is het volgens u voor cliënten duidelijk wat ze kunnen doen als ze hun klacht niet met hun zorgaanbieder kunnen oplossen? Zo nee, wat moet er volgens u worden gedaan om dit duidelijker te maken? Wie heeft daarin een taak?
Nee, dit is absoluut onduidelijk. Het is een wirwar aan organisaties die betrokken zijn bij een geschil of calamiteit. één loket zou aanspreek punt moeten zijn.

Vraag5

Weten cliënten hoe en waar zij eventueel een schadeclaim kunnen indienen? Weten zij wat de mogelijkheden hiervoor zijn in een klachtenprocedure bij de zorgaanbieder, in een geschillenprocedure en in een civiele procedure, en hoe deze procedures zich tot elkaar verhouden? Zo nee, wat moet er volgens u worden gedaan om dit duidelijker te maken? Wie heeft daarin een taak?
Nee, dit is niet duidelijk. Daarnaast is er een grote ongelijkheid tussen cliënten die wel recht hebben op gefinancierde rechtsbijstand (toevoeging of rechtsbijstandverzekering) en zij die dit niet hebben. Je creëert hiermee ongelijkheid.

Vraag6

Is het indienen van een schadeclaim doenlijk voor een cliënt, waar kan het mislopen of zitten eventueel nog knelpunten?
Een schadeclaim is ingewikkeld en kan niet door een leek worden ingediend. Wat is schade? Hoe waardeer je dit? Kortom, er dient goede en adequate juridische hulp te zijn voor de cliënt.