Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 4 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
De ICNIRP-normen voldoen bij lange na niet aan de normen de eigenlijk gesteld zouden moeten worden. Zie bijvoorbeeld het volgende stukje uit een bericht van De Groene Amsterdammer:
[…]onderzoekers van het Italiaanse Ramazzini-instituut […] het Amerikaanse National Toxicology Programme (ntp)] ophefmakende resultaten. […] ‘In de twee studies vonden de onderzoekers een zeldzaam soort tumor van hetzelfde celtype, Schwann-cellen. Gelijksoortige experimenten die op drieduizend kilometer van elkaar zijn uitgevoerd en hetzelfde type tumor ontdekken. Hoe groot is die kans?’[…]
[…]Wat de banden met de industrie betreft: acht van de dertien ICNIRP-leden hebben of hadden een band met de telecom- of elektriciteitsindustrie via consultancywerk of onderzoeksfinanciering. Binnen de WHO EMF-groep zijn dat er vijf van de zeven en binnen het Europese SCENIHR is het de helft.
Bron: https://www.groene.nl/artikel/bellen-schaadt-cellen.
Wegens het maximum aantal karakters is veel weggelaten, men leze het oorspronkelijke bericht.

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
Ieder burger heeft het recht dat de overheid hem/haar beschermt tegen onnodige gezondheidsrisico's, in dit geval door straling. Uit onderzoek blijkt dat de rode bloedlichaampjes binnen 20 seconden gaan klonteren door het gebruik van een mobiele telefoon. Waarom wordt hier niet voor gewaarschuwd door de overheid? Cumulatie van frequenties verstekt de nadelige effecten nog meer op onverantwoorde wijze.

Bijlage