Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Drs. M. Jünemann
Plaats Drijber
Datum 4 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
In de toelichting van de “Wijziging Frequentiebesluit 2013” wordt onder het hoofd “Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen” gesteld, dat er “geen gevolgen voor burgers en het milieu” zijn “aangezien de regels worden gesteld ter bescherming van de volksgezondheid en het milieu.” Dat wordt daarmee onderbouwt dat “[d]e mobiele telecomoperators … op basis van de huidige regels (Antenneconvenant) al [dienen] te voldoen aan de limieten.”
Deze limieten baseren zich op de aanbevelingen van de ICNIRP en zijn uitsluitend gebaseerd op zogenoemde opwarmingseffecten die door de limieten voorkomen moeten worden. Daarbij wordt een steeds groter groeiend deel van de wetenschappelijke literatuur genegeerd, die aanwijzingen vindt van zogenoemde niet-thermische effecten ver onder deze limieten. Het bestaan van deze onderzoeken maakt ook duidelijk dat er geen wetenschappelijke consensus (meer) bestaat. Jaren geleden werd nog gesteld, dat deze effecten niet kunnen bestaan, omdat dit soort EMV niet over voldoende energie zou beschikken. Van deze strikte zienswijze wijkt inmiddels ook de Gezondheidsraad af. In haar advies van 2 september 2020 staat: "Omdat niet uitgesloten kan worden dat ook blootstelling onder de nieuwste ICNIRP-normen de potentie heeft de gezondheid te schaden, adviseert de commissie om voorzorg toe te passen en blootstellingen zo laag als redelijkerwijs mogelijk te houden."
Daarnaast is er een groeiende groep mensen die aangeeft gezondheidsklachten te ervaren in de buurt van EMV, deels ver onder de ICNIRP-normen. Ook al is de daadwerkelijke grootte van deze groep mensen onbekend, gaan schattingen van 3 tot 7 % van de bevolking uit. Voor deze mensen en hun naasten zijn deze gezondheidsklachten een ingrijpende en levensbepalende factor met consequenties in ver uiteenlopende gebieden van gezin, familie en wonen, tot sociale contacten, vrijetijdsbesteding, werk en inkomen. Deze mensen worden met de Wijziging Frequentiebesluit 2013 steeds verder in het nauw gedreven door toenemende EMV in de omgeving.
Samenvattend kan dus worden vastgesteld dat de ICNIRP normen niet op een wetenschappelijk consensus zijn gebaseerd. Daarnaast is er een groeiende groep mensen die onder de bestaande limieten al gezondheidsklachten door EMV ervaart. In deze context is de stelling dat er geen gevolgen voor burgers en milieu zijn, dus voorbarig en mogelijk onverantwoord ten opzichte van de volksgezondheid.