Implementatiebesluit toegankelijkheidsvoorschriften e-boekdiensten

Reactie

Naam Ieder(in) (reactie Ieder(in) W. Bolier)
Plaats Utrecht
Datum 20 maart 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het Implementatiebesluit toegankelijkheidsvoorschriften e-boekdiensten? U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ieder(in) vertegenwoordigt ruim twee miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte in Nederland. Wij hebben met veel belangstelling kennisgenomen van het voorstel besluit toegankelijke e-boekdiensten. Op de internetconsultatie voor Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten hebben wij vorig jaar een reactie ingestuurd. Onze daar genoemde randvoorwaarden zijn wat ons betreft ook van toepassing op alle daaronder liggende besluiten, waaronder die voor toegankelijkheidsvoorschriften e-boekdiensten.

In aanvulling op de inbreng op de implementatiewet volgt hier een korte reactie op het voorgestelde besluit toegankelijke e-boekdiensten.

Allereerst constateren we dat digitale leeromgevingen / leermiddelen geen onderdeel zijn van dit besluit noch van de implementatiewet. Hoe ziet de regering digitaal toegankelijk onderwijs voor zich, wanneer e-boeken wél toegankelijk zijn en digitale leeromgevingen / leermiddelen niet? Op welke wijze gaat de regering dan regelen dat toegankelijke e-boeken onder dit besluit straks kunnen worden geplaatst in eveneens toegankelijke digitale leeromgevingen / leermiddelen?

In onze inbreng op de implementatiewet benadrukken we dat er duidelijkheid nodig is voor de marktdeelnemers, ondernemers en leveranciers van producten en diensten. Wat ons betreft geldt dit net zo sterk voor leveranciers van e-boeken en e-boekdiensten; voor hen moet klip en klaar zijn aan welke toegankelijkheidseisen zij dienen te voldoen. Het voorgestelde besluit e-boekdiensten biedt deze duidelijkheid naar onze mening nog onvoldoende. Hoe kan hier meer concretere duidelijkheid over gegeven worden?

Een ander punt in onze inbreng op de implementatiewet is een goede monitoring en markttoezicht. De onevenredige last is een belangrijk onderdeel bij het markttoezicht. Hiervoor is in dit besluit nodig, dat scherper wordt geformuleerd op welke gronden marktdeelnemers een beroep kunnen doen op de onevenredige last evenals de fundamentele wijziging. Met dit nu voorliggende besluit, hoe kan voorkomen worden dat onder voorwendsel van onevenredige last oude(re) e-boeken, dat wil zeggen van voor 28 juni 2025, niet (meer) toegankelijk worden gemaakt? Of erger: dat oude(re) e-boeken van de markt worden gehaald, omdat het toegankelijk maken een onevenredige last kan zijn of voelen voor leveranciers van e-boeken?

Daarnaast ondersteunen wij de inbreng van Samenwerkende organisaties Toegankelijk Publiceren aan de Bron.