Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam T.H. Korenromp
Plaats Zutphen
Datum 22 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Zeer positief, ik loop in de praktijk tegen een zeer groot probleem binnen mijn relatie aan. Wij willen beiden onze naam doorgeven en daarmee verbondenheid met het kind uitten. Daarnaast zijn wij beiden stamhouder en vinden het ook beiden belangrijk om onze naam door te geven. In anderen landen werkt dit in de praktijk prima. In Portugal kiest het kind uiteindelijk bij de 18e verjaardag definitief de achternaam waarmee hij of zij verder wil gaan. Dit wetsvoorstel zorgt er voor dat er niet gekozen hoeft te worden totdat de persoon in kwestie zelf moet kiezen welke naam hij of zij door wil geven aan een eigen kind. In een maatschappij waarin steeds meer nadruk komt te liggen op de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw heeft behoefte aan een dergelijke wet.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
De voordelen zijn minder ruzie over de achternaam;
Een echte eerlijke regeling, kiezen zal nooit eerlijk voelen voor een aantal mensen;
Het geeft een kind ook meer keuzevrijheid voor onomkeerbare zaken. Dit wordt besloten op een moment dat een persoon niet wilsbekwaam is, maar zodra een kind wilsbekwaam wordt is de keuze al gemaakt en daarmee permanent;
Het verkleint de verschillen tussen man en vrouw;
Het is een uiting van de verbondenheid aan een kind.
De nadelen zijn er weinig, het kost wat geld, maar dat valt aardig mee. Een overgangsregeling zou mogelijk meer geld kosten, maar dat is eenmalig van karakter;
Het zal soms even wennen zijn, maar over 10 jaar weten de mensen ook niet beter. Over een generatie zullen we erover denken dat het zo raar is dat dit ooit anders geweest zou zijn.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Logisch, dat is de naam die je hebt, je moet daar ergens ook een consistente lijn in trekken.

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Ja en nee, de mogelijkheid voor een kind om bij de 18e verjaardag te kiezen voor 1 van de 2 namen is volgens mij ook een prima optie.
Daarnaast vind ik dat bij een goed en eerlijk wetsvoorstel er ook een goede overgangsregeling moet zijn. Er zitten veel ouders nu in spanning te wachten tot deze wet er doorheen komt en iedereen hoopt op een overgangsregeling. Een overgangsregeling tot 4 jaar is makkelijk te betalen, een overgangsregeling tot 18 jaar valt al hoger uit, maar dat is wel het eerlijkste om te doen. Ik zou daarom willen pleiten om de overgangsregeling tot 18 jaar als onderdeel van het wetsvoorstel op te nemen.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Hooguit een paar technische problemen, maar dat is met elke wet die wordt ingevoerd. Ik ben er van overtuigd dat deze wet meer problemen oplost dan veroorzaakt.