Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam D.F.J. Alonso
Plaats Etten-Leur
Datum 23 februari 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Het symbolische aan dit geheel vind ik een goede zaak. Je eert als het ware je ouders gelijkwaardig. Het geeft de vader en moeder dit gevoel van gelijkheid en saamhorigheid en gelijke liefde voor het kind.
Als ervaringsdeskundige op het gebied van een dubbele achternaam (vader is Spaans), ervaar ik momenteel een nadeel van dit feit:
Toen mijn vriendin in verwachting was moesten wij een keuze maken v.w.b. de achternaam van mijn dochter. Omdat ik al een dubbele achternaam heb (naam van vader en moeder, welke in NL gezien wordt als 1 achternaam), moest ik deze ook als geheel doorgeven. Dit zorgde voor het resultaat dat mijn dochter nu de achternaam draagt van mijn vader en moeder en niet die van haar vader en moeder.
Ik vind dus dat in dit voorstel MOET meegenomen worden dat (met terugwerkende kracht) ouders ook hun eigen dubbele achternaam gesplitst door moeten kunnen geven en ervoor gekozen mag worden om uiteindelijk maar 1 achternaam te kiezen (of van vader of van moeder), zodat het kind alleen de achernaam draagt van de ouders in eerste lijn.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Zie mijn antwoord op vraag 1

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Zie mijn antwoord op vraag 1

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Zie mijn antwoord op vraag 1

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Zie mijn antwoord op vraag 1