Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Voorhout
Datum 15 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Heel positief dat er de mogelijkheid komt om voor een dubbele achternaam te kiezen.
Ik zou het nog beter vinden als kinderen automatisch een dubbele achternaam krijgen en de andere opties dus komen te vervallen.
Maar dit voorstel is in elk geval beter dan de huidige situatie.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
- De achternaam drukt op deze manier uit van welke families het kind afstamt: zowel die van de vader als die van de moeder.
Dit biedt ook bij een scheiding voordelen.
- Dit biedt beide ouders de mogelijkheid om (gedeeltelijk) dezelfde achternaam te dragen als het kind zonder op ouderwetse wijze de eigen naam te wijzigen via een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
- Het wordt makkelijker om de naam van de moeder door te geven. Op dit moment kun je er als ouders al voor kiezen om de naam van de moeder door te geven in plaats van de naam van de vader, maar de sociale norm is dat je de naam van de vader geeft, je moet een goed verhaal hebben als je kiest voor de naam van de moeder. Ik verwacht dat het geven van beide namen sociaal meer geaccepteerd zal zijn dan het geven van alleen de naam van de moeder. Dit draagt dus ook bij aan de gelijkheid van man en vrouw.

Nadelen:
- Als je nu een dubbele achternaam hebt, is het duidelijk dat dat is omdat je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Straks kan het ook betekenen dat je twee achternamen van je ouders hebt meegekregen. Het wordt dus onduidelijker waar de delen van je achternaam voor staan. Maar mijns inziens kan dit beter opgelost worden door niet meer de naam van je partner aan te nemen. Een achternaam zou moeten uitdrukken waar je vandaan komt en niet wie op dit moment je partner is.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Prima

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Nee. Dit wetsvoorstel biedt niet de mogelijkheid om je kinderen met terugwerkende kracht een dubbele achternaam te geven. Het zou beter zijn als er wel de mogelijkheid komt om je kinderen met terugwerkende kracht een dubbele achternaam te geven.

Daarnaast biedt dit wetsvoorstel niet de mogelijkheid om een tweede kind dat geboren is na de wetswijziging een dubbele achternaam te geven als het eerste kind voor de wetswijziging geboren is. Kinderen die geboren worden na de wetswijziging en een broer of zus hebben die voor de wetswijziging is geboren, wordt zo de kans ontnomen om een dubbele achternaam te dragen, terwijl hun leeftijdsgenoten die geen oudere broer of zus hebben deze kans wel krijgen. Dat is een oneerlijke situatie. Dit probleem zou opgelost kunnen worden door het wel mogelijk te maken kinderen uit één gezin verschillende achternamen te geven, maar het lijkt me beter om het mogelijk te maken kinderen met terugwerkende kracht een dubbele achternaam te geven.

Dit zou haalbaar moeten zijn, aangezien niet alle ouders hun kind met terugwerkende kracht een dubbele achternaam willen geven.
32% van de ouders wil hun kind een dubbele achternaam geven en vermoedelijk ligt het percentage dat dit met terugwerkende kracht wil lager.
Eventueel zou ervoor gekozen kunnen worden om kosten te verbinden aan het met terugwerkende kracht geven van een dubbele achternaam aan je kind. Net zoals er kosten verbonden zijn aan de huidige naamswijziging-mogelijkheden.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
n.v.t.