Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den haag
Datum 22 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Positief, echter moeten er ook bepalingen in dat het met terugwerkende kracht mogelijk is en wat te doen bij discussie over volgorde van de namen.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Goed voor gevoel van verbonden en duidelijkheid. Hiermee stoppen we met ouderwetse ideeën over de rol van de vader in het gezin en ouderwetse opvattingen die de vader meer macht/ recht geven op het doorgeven van de achternaam.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Keuze laten bij mensen zelf

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Incompleet. Terugwerkende kracht moet toegevoegd worden, en wat te doen bij discussie over de volgorde van de namen. Indien dit niet opgenomen wordt, ben ik bang dat alsnog de vaders naam vooral op de eerste plaats zal komen. Lijkt mij goed het Belgische voorbeeld te volgen, ze hebben dit vast goed van te voren uitgezocht en onderzocht, en besloten bij discussie alfabetische volgorde toe te passen. Als nadeel wordt hierbij misschien gezien dat mogelijk achternamen beginnen met een letter achterin het alfabet uit kunnen gaan sterven. Deze angst is ongegrond. De kans op uitsterven van een achternaam beginnend met een letter achterin het alfabet lijkt mij uitgesloten, gezien daadwerkelijk waarschijnlijk slechts een klein percentage (maar weinig koppels) van de mogelijkheid om alfabetische volgorde te gebruiken, gebruik zullen gaan maken. De meeste koppels zullen zelf de volgorde kiezen. Echter, indien ze er niet uitkomen lijkt mij toepassing van alfabetische volgorde heel reeel om te voorkomen dat het anders een automatisme wordt de naam van de vader als eerste te zetten.
Bovendien kan een man zich daar dan ook achter verschuilen, zonder gezichtsverlies naar zijn omgeving te hoeven hebben voor zijn gevoel. Voor mannen kan dat namelijk een “dingetje” zijn. Ze kunnen bang zijn voor gezichtsverlies en angst hebben om gezien te worden onder de plak te zitten, of onder de duim. Te zitten wanneer ze accoord gaan met de vrouws naam op de eerste plaats te zetten. Vandaar, zet de volgorde gewoon vast bij discussie, dan is het voor iedereen helder en hoeft niet meer het ouderwetse idee van vader als hoofd van het gezin, en andere eergevoel dingetjes van de man gevolgd te worden waarbij dan toch standaard vaders naam als eerste zal worden geplaatst. Bij een besloten volgorde kan de man zich daar sneller in vinden, het voorkomt een hoop gedoe en discussie.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Geen. Juist ook de terugwerkende kracht, en een bepaling van volgorde kan discussie voorkomen.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht