Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Vorden
Datum 20 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Zeer goed, ik mis alleen de terugwerkende kracht. Juist bij kinderen van de basisschool valt het op dat ze een andere achternaam dan veelal hun moeder dragen. En dat terwijl juist vaak door moeders speel afspraakjes geregeld worden. Dit levert verwarring op. Moeder staat bijvoorbeeld onder een andere naam in de app groep, waardoor onduidelijk is welke kind daarbij hoort. Daarbij zou een zelfde achternaam ook positief uitwerken op de emotionele binding. Mijn dochter vraagt vaak waarom ze mijn achternaam niet heeft.
Bij kinderen wordt een zelfde achternaam van belang geacht voor eenheid van het gezin. Waarom dan niet bij ouders en kinderen.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Schept helderheid, goed voor de binding.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Prima

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Ik mis de terugwerkende kracht. Mooi zou zijn als alle kinderen hier gebruik van kunnen maken. Dit voor eenheid in het gezin, waarvan het belang wel genoemd wordt bij naamgeving van broertjes en zusjes. Dit belang is er zeker ook voor ouders en kind. Voor beide partijen dus. En het helpt om verwarring op school te voorkomen. Vaak is onduidelijk welke moeder bij een kind hoort. Helemaal nu je als ouder niet meer mee het schoolplein op mag.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Genoemd wordt dat met terugwerkende kracht kosten zal opleveren. Er is echter ook een berekening gemaakt waardoor verwacht wordt dat maar weinig mensen hier gebruik van zullen maken. Daarmee zouden de kosten dus meevallen. Bovendien zou ik er best iets voor willen betalen, zolang de mogelijkheid er maar is.