Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 16 februari 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Ik was heel erg blij dat hier eindelijk wat mee gedaan wordt, omdat ik mijn dochter van bijna 3 graag alsnog 2 achternamen mee wil geven. Maar ik ben teleurgesteld nu ik lees dat het niet met terugwerkende kracht gaat gelden, een onwijs zure domper. Mijn dochter heeft de achternaam van haar vader, die toen ze 6 weken was de benen nam en geen deel meer uitmaakt van haar leven. Laat mijn dochter alsjeblieft op zijn minst een kleine fanilie mogen zijn met haar moeder en dus deels mijn achternaam mogen dragen.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
-Praktisch/makkelijker aantonen dat het om jouw kind gaat als je dezelfde achternaam draagt.
-toch dezelfde naam kunnen dragen als ouder en kind als ouders niet getrouwd zijn, emotioneel heel waardevol.
-Alle broers/zussen van dezelfde vader of moeder in ieder geval bij die ouder 1 zelfde achternaam die ze met elkaar verbind.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Het enige wat ik er verder nog van vind is dat het gewoon echt met terugwerkende kracht moet gelden. Vele ouders hebben hier voor hun bestaande kinderen al zolang voor gestreden, het zou oneerlijk zijn als zij hier geen gebruik van mogen maken.

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Nee, niet compleet zolang het niet met terugwerkende kracht werkt. Administratieve kosten hiervoor mogen hiervoor best verhaald worden op de aanvragers, ik weet zeker dat de aanvragers de dubbele achternaam zo hard wensen dat zij het niet erg vinden hier voor te betalen. Bijv. 250 euro. (Ikzelf heb er persoonlijk zelfs nog veel meer geld voor over)

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Geen. Het hebben van 1 achternaam levert meer problemen op binnen huidige maatschappij.