Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 28 februari 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Ik ben er een groot voorstander van. Vanuit het oogpunt van identiteit past het veel beter om de mogelijkheid te creëren om een dubbele achternaam te voeren.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Voordeel is dat het kind geen loyaliteitsconflict hoeft te hebben (en ouders geen ruzie hoeven te maken) over welke achternaam te voeren.
Nadeel kan zijn dat er hele lange achternamen ontstaan, maar dat vind ik geenszins opwegen tegen de voordelen.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Prima

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Het wetsvoorstel mist naar mijn mening de mogelijkheid voor kinderen om hun achternaam zelf te wijzigen. Er is geen verwijzing gemaakt naar art. 1:7 BW, waarin de mogelijkheid tot geslachtsnaamwijziging is opgenomen, noch naar het Besluit geslachtsnaamwijziging. Mijns inziens zou de mogelijkheid van een dubbele geslachtsnaam niet alleen mogelijk moeten worden voor kinderen die nog geboren moeten worden, maar voor iedereen.

Als voorbeeld kan ik nog het volgende aandragen. Een vriendin van mij heeft drie minderjarige kinderen die de achternaam van haar man dragen. Haar man heeft in 2019 zelfmoord gepleegd. Als ze op vakantie in het buitenland wil met haar kinderen, moet ze door de achternaam van haar kinderen drie geboorteaktes van haar kinderen en een overlijdensakte van haar man meenemen. Dit is bijzonder onpraktisch. Ze zou dus graag de achternaam van haar kinderen willen wijzigen, maar ook willen bewerkstelligen dat haar kinderen de achternaam van hun vader behouden. Een dubbele achternaam is nu wettelijk niet mogelijk. En ook het wetsvoorstel voorziet daar niet in. Terwijl een geslachtsnaamwijziging in de zin van het overnemen van de geslachtsnaam van de ene ouder 'ten koste' van die van de andere ouder, als een soort afwijzing van de ouder voelt van wie de kinderen hun oorspronkelijke geslachtsnaam hebben. Voor het identiteitsgevoel van kinderen kan het in mijn ogen een grote meerwaarde hebben dat zij de achternaam van beide ouders kunnen voeren. In het bijzonder in de situatie dat één van de ouders komt te overlijden.

Ik zie ook overigens geen enkele praktische of ideologische reden om het wetsvoorstel dubbele achternaam niet ook te laten voorzien in de mogelijkheid om een achternaam te wijzigen in een dubbele achternaam.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Zie mijn antwoord bij vraag 4.