Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 10 februari 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Een heel goed en zeer nodige wetswijziging. Het is spijtig dat dit zo lang heeft geduurd, waardoor veel ouders die keuze niet hebben gekregen. Terwijl dit wel mogelijk was als een van je ouders uit een ander europees land kwam wat dit wel toestond. Jarenlang hadden kinderen met een ouder uit een ander land hier dus een voorsprong. In mijn omgeving zijn verschillende ouders die een achternaam hadden die ook als voornaam in het register staan en het zo hebben opgelost.
Ikzelf heb dit altijd als vurige wens gehad. Mijn eigen situatie (naam gewijzigd op m’n 17e omdat ik de naam van m’n vader had waar ik niks mee had) zou ook veel eenvoudiger zijn geweest als ik een dubbele achternaam had, waardoor ik me wel kon identificeren met mijn achternaam. Mijn 2 kinderen zijn geboren in 2017 en 2019. Dit langdurige proces liep toen al, maar helaas hebben de kinderen maar 1 achternaam kunnen krijgen vanwege het trage proces. Deze wet zou dus ook met terugwerkende kracht moeten gaan gelden zodat ook mijn kinderen die mogelijkheid hebben. Zeker vanaf het moment dat heel Europa dit al wel toestond en het dus voor europeanen ook in Nederland werd toegestaan.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Geen enkel nadeel. In alle andere europeae landen leidt het ook niet tot problemen en spanje doet het al eeuwen zo!
Alleen maar voordelen.
Mensen zijn hierdoor verbonden met beide ouders en moeders hoeven niet meer de naam van hun man te gaan gebruiken om zo ‘dezelfde naam’ te hebben als hun kinderen. Deze strikte regels hebben de vrouw helaas lange tijd achtergesteld, omdat bij het kiezen vaak de man vanwege ‘gaat altijd zo’ de naamkeuze heeft bepaald. Gelukkig was mijn man meer vooruitstrevend, maar gun mijn kinderen nog altijd beide namen.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Ik vind daar niks van.
Zou wel de keuze ook hierin laten zijn dat mensen er voor kunnen kiezen om 1 achternaam door te geven en aan te vullen met de naam van de andere ouder. Anders wordt het hebben van een dubbele achternaam ineens een belemmering om de naam van de andere ouder mee te nemen.

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Terugwerkende kracht moet worden toegevoegd. Minimaal naar moment dat alle andere Europese landen dit hebben toegelaten en het dus voor Nederlandse kinderen met 1 Europese ouder wel al mogelijk was.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Geen, het gebeurt namelijk al voor kinderen met een ouder uit een ander europees land! Die hebben dus al de dubbele achternaam op basis van de rechten van het land van de ouder en staat ook zo in het paspoort!