Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Deventer
Datum 21 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Zeer positief, dit had alleen al jaren eerder mogelijk moeten zijn. Het doet recht aan principes als gelijkheid en emancipatie. Bovendien kan het reeds in praktisch elk ander land. Ik hoop dus dat het mogelijk zal zijn ook met terugwerkende kracht.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Naar mijn idee geeft het veel voordelen. De vrouw hoeft niet meer haar naam en daarmee een stuk van haar identiteit op te geven om een zelfde achternaam als haar kind te hebben. Eenzelfde achternaam geeft weer minder verwarring en meer verbinding naar beide ouders. Dit geldt ook voor reeds bestaande kinderen. De mogelijkheid tot terugwerkende kracht is dus erg belangrijk mijn inziens.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
prima, laat een ieder zelf kiezen

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Incompleet. Zie de punten onder vraag twee. Momenteel zal het regelmatig voorkomen dat de vrouw als enige van het gezin een andere naam heeft dan de overige gezinsleden. Dit geeft een gevoel van er wat buiten te staan/ niet helemaal bij het gezin te horen. Ook juist voor kinderen die dit beseffen en zich er bewust van zijn is het vervelend. Mijn dochter vraagt regelmatig waarom ik een andere achternaam heb en of ze niet de mijne mag. Het roept loyaliteits conflicterende gevoelens op bij kinderen en dat is lastig voor ze. Ook voor emotionele binding naar vader en moeder en hun families is een dubbele achternaam positief. Bovendien geeft het vaak verwarring op school en op andere plekken dat mijn achternaam anders is dan die van haar. Dus een dubbele achternaam zal veel verwarring voorkomen.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Wat administratie en kosten, met name voor de mogelijkheid met terugwerkende kracht, maar dit lijkt me een minimale last gezien de winst wat het voor velen oplevert.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht