Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Doetinchem
Datum 21 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Zeer positief echter, zou dit ook met terugwerkende kracht mogelijk moeten zijn. De redenen waarom dit ingevoerd wordt gelden namelijk ook voor reeds bestaande kinderen.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Ik zie veel voordelen. Voor zowel vader als moeder is het prettig een zelfde achternaam als de kinderen te hebben. Op deze manier kan de moeder de eigen achternaam behouden, en toch een zelfde achternaam als de kinderen hebben. Zeer positief voor de identiteit van zowel de moeder als het kind. Geen verplichting om de naam van de partner aan te nemen, indien men dezelfde achternaam als de kinderen wenst. Dit zorgt voor meer gelijkheid, en meer emancipatie. Daarnaast heeft het veelal een emotionele waarde om dezelfde achternaam als de kinderen te hebben, en zal het minder verwarring geven. Momenteel moet een moeder vaak uitleggen welke kind met een andere achternaam van haar is. Bij veel telefoontjes en gesprekken komt dit terug. Terwijl dit met een zelfde achternaam direct helder is. Ook voor huisartsen, scholen, sportclubs, tandartsen, speel afspraakjes etcetera is dezelfde achternaam helderder en behoeft een moeder bij eenzelfde achternaam dan minder uitleg te geven.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Prima, laat de keuze bij de persoon zelf

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Zeker incompleet. Ik mis de mogelijkheid tot terugwerkende kracht. Ook voor reeds bestaande kinderen gelden de voordelen van een dubbele achternaam. Voor hun identiteit, emotionele binding met beide ouders en families van beide ouders, voor helderheid en voor minder verwarring etcetera. Sterker nog, zij zijn zich er juist van bewust waardoor moeder ook nog eens vaak met vragen van haar kinderen geconfronteerd wordt waarom zij niet dezelfde achternaam hebben. Ik zou de mogelijkheid voor een dubbele achternaam dus zeker aangepast willen zien voor reeds bestaande kinderen, in principe gewoon voor kinderen tot 18 jaar. Dit vind ik wel zo eerlijk en geeft gelijke kansen/ mogelijkheden voor alle kinderen en/ of ouders om de naam aan te passen naar een dubbele achternaam die dat willen.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Wat meer administratie bij terugwerkende kracht. Echter Is het maar de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk gebruik zullen maken van de mogelijkheid om met terugwerkende kracht de naam aan te passen, en kan aan de mensen die dit echt graag willen en voor wie het dus belangrijk is een bijdrage gevraagd worden. Maar op grond van gelijkheid en eerlijkheid vind ik wel dat iedereen de mogelijkheid moet hebben.