Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zaandam
Datum 16 januari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Ja, omdat de afstand groter is en dus vervuilender

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, maar ik zou dan niet naar de hemelsbrede afstand kijken, maar naar de lengte van het traject om er met de auto/trein te komen. Neem bijvoorbeeld Londen, hemelsbreed ligt het minder dan 500 km van Amsterdam. Maar met de auto/trein is het meer dan 500 km. Ook reistijd is daarbij een belangrijke overweging: 5 uur in de trein vanaf Amsterdam of 2 uur met het vliegtuig (incl inchecken).

Verder zou ik ook niet alleen kijken naar extra belasten, maar ook naar het aantrekkelijker maken van duurzame alternatieven die qua tijdsinvestering en ticketprijs kunnen concurreren met het vliegtuig én de auto. Treinreizen zijn vaak niet een interessant alternatief voor zakelijke of recreatieve reizen van korte duur door de hoge kosten en het vele overstappen. Alleen het traject Amsterdam/Rotterdam-Brussel-Parijs is interessant met de trein, en Amsterdam-Londen alleen als je de tijd hebt en maanden van tevoren boekt. Treinreizen naar Duitsland zijn in principe ook goed te doen, maar de vele vertragingen maakt dat het een minder aantrekkelijk alternatief is. Zo deed ik er onlangs 10 uur over om van het Zwarte Woud in Duitsland naar Zaandam te komen met de trein (een afstand van 650 km), door vertragingen en treinen die maar één keer in het uur gaan.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee, als dit betekent dat er nog een vierde tarief is.
Vluchten korter dan 500 km - tarief 1
Vluchten tussen 500 en 2500 km - tarief 2
Vluchten tussen 2500 en 10.000 km - tarief 3
Vluchten langer dan 10.000 km - tarief 4
Tickets voor zo'n afstand zijn namelijk al erg duur en hier nóg een extra bedrag opgooien, kan het voor mensen financieel onmogelijk maken om hun familie nog te bezoeken. Ook voor de handel lijkt het me niet bevorderlijk.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Het VK niet rekenen tot tarief van minder dan 500 km afstand, omdat dit overzees is. Hier dus een voordeliger tarief voor rekenen

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Ja.
Ik denk dat gedrag aanmoedigen of ontmoedigen niet werkt door hogere of lagere vliegbelasting. In de intro van deze vragenlijst zie ik dit ook niet als reden staan, maar wordt gezegd dat de extra belasting is bedoeld om de negatieve effecten van vliegen te 'beprijzen'.
Als je het geld hebt om naar Australië te vliegen, dan betaal je die extra belasting ook wel. Als de belasting gericht is om gedragsverandering dan betekent dit in de praktijk dat vliegen voor een rijkere elite wordt waardoor het onderscheid tussen rijk-middenklasse-arm nog groter wordt. Heb je wel of niet de mogelijkheid om je familie in het buitenland te bezoeken? Kun je wel of geen buitenlandervaring opdoen?
Focus dan eerder op bewustwording en vooral op het binnen Europa aantrekkelijker maken van trein en bus, waarbij er op EU niveau samengewerkt wordt.