Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 24 februari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Absoluut. Ik vind dat mensen die het kunnen betalen en er voor kiezen om op zo'n lange afstand op reis te gaan ook meer moeten betalen voor de excessieve uitstoot die zij maken, t.o.v. die die dichter bij Nederland blijven. Meer klimaat onvriendelijk gedrag moet op relatieve wijze even goed worden ontmoedigd en klimaat vriendelijker gedrag moet worden beloond.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, ik vind dat moet worden gekeken naar de relatieve uitstoot van verschillende vervoersopties en op basis van die gegevens belasting moet worden geheven. Maar, deze belasting moet direct weer worden geïnvesteerd in het beter beschikbaar maken van treinen, bussen en andere vervoersmiddelen die minder uitstoot hebben.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja dit moet zeker. Zoals in vorige antwoorden aangegeven, de relatieve uitstoot van Co2 in deze gevallen moet de maatstaf zijn als medium voor Co2 belasting. Zeer zeer lange vluchten zijn lang niet altijd noodzakelijk en ik vind dat hier een stevig bedrag tegenover moet staan om deze vluchten te compenseren voor hoeveel co2 ze uitstoten.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Ja. Ik denk dat er vanwege historische banden er rekening kan worden gehouden met de speciale rol van Suriname, ABC eilanden, Zuid-Afrika en met name Indonesië. Het zou landgenoten in Nederland tegemoet komen die vanwege familiebezoeken extra geld kwijt zouden zijn en het zou betere banden tussen Nederland en deze landen kunnen bevorderen.
Wel denk ik dat het uitsluiten van deze verre gebieden van belastingen kan zorgen voor een toename van relatief meer toerisme in deze gebieden omdat ze "relatief" goedkoper zijn dan andere plekken, en dit kan misschien tot de ongunstige situatie leiden dat er vanwege vliegbelasting op andere gebieden, er meer vliegbewegingen gemaakt worden naar deze plekken die op ong. 10.000km afstand zitten.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Ik vind dat er kan worden minder belast op relatief duurzamere vliegtuigen. Als dit vliegtuigbouwers beweegt om steeds efficiëntere vliegtuigen te maken die minder uitstoten, dan zou dit een goede stimulans zijn. Ik vind ook dat mensen die ervoor kiezen om in ruimere plekken in het vliegtuig te zitten (businessclass en hoger), hoger moeten worden belast. Door deelname aan dit ruimere vliegtuigdeel zijn er veel minder mensen plaatsbaar in een vliegtuig dan met complete bezetting, en stoten zij als collectief per hoofd meer uit. Door businessclass vliegers te belasten voor hun plekkeuze, betalen de breedste schouders voor de hoeveelheid plek die ze innemen.
Misschien zou er een exclusieve belastingvrije rol kunnen worden toegevoegd voor mensen met internationaal essentiële rol, zoals artsen en verplegend personeel. In het geval dat van hen wordt gevraagd in noodsituaties op te treden, vind ik vanwege de bijzondere status van hun beroepen dat zij zich zonder veel blokkades dienen te kunnen bewegen. Gelieve in situaties waarin zij niet in hun vrije tijd op vakantie zijn. Misschien is dat niet helemaal goed hand te haven, maar het kan een goed streven zijn.