Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bakkeveen
Datum 24 februari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Absoluut! Zowel reizigers als vliegtuigmaatschappijen moeten hun deel bijdragen als er sprake is van milieuvervuiling als gevolg van vliegen. Door vliegen te belasten, bijvoorbeeld met 100 euro per vliegticket per persoon, ontstaat er een drempel die nodig is om mensen bewust te maken dat vliegen ten koste gaat van ons milieu en leefklimaat. Een ander idee is om naar draagkracht vliegbelasting te heffen, dus naast de 100 euro per vliegticket een extra milieubelasting voor jets en zakenvluchten naar rato van het aantal vluchten dat de reiziger per jaar aflegt. Hoe meer vluchten, hoe hoger de vliegbelasting.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Absoluut! Zeer korte vluchten, die binnen Europa plaatsvinden, zijn wat mij betreft uit den boze. Ze mogen extra hoog belast worden, zodat mensen kiezen voor de trein of de auto. Deze belasting mag wat mij betreft 25% van de prijs van het vliegticket bedragen (inclusief kosten voor bagage, stoelreserving et cetera) om de korte vluchten écht te ontmoedigen.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, dat vind ik ook. Zie mijn voorgaande argumenten. Misschien nog een toevoeging: hoe verder, hoe hoger het bedrag. Bijvoorbeeld een bepaald bedrag per kilometer, met een minmum van 100 euro per vliegticket.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, geen specifieke tarieven voor specifieke landen of bestemmingen. Per vliegticket minimaal 100 euro vliegbelasting en naarmate de vlucht verder is (vanaf een bepaald aantal kilometers) een kilometerprijs.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Alle vluchten en passagiers gelijk belasten, met uitzondering van zakelijke vluchten die vaker plaatsvinden, zoals ik uitleg bij het antwoord op vraag 1.