Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Deventer
Datum 16 januari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Belast alle vluchten door kerosine te belasten. Dit stelt hogere eisen aan verduurzaming van de luchtvaart (bv bijmengen biobrandstof), laat de vervuiler betalen en geeft alternatieven een eerlijk speelveld.
Laat dit niet alleen voor passagiersvluchten gelden maar ook voor transport zodat lokale producten eerlijke markt hebben.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, korte vluchten dienen op deze manier ontmoedigd te worden. Investeer tevens in de alternatieven door verbeteren internationale treinverbinding en het aansluitende openbaar vervoer en afschaffing van belasting op treinverkeer.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee, door kerosine te belasten worden langere vluchten zwaarder belast dan kortere vluchten. Tevens is dit een prikkel voor zuinigere vliegtuigen en alternatieven als biobrandstof bijmengen/ elektrisch vliegen

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, een overzichtelijk beleid met een belasting op kerosine voorkomt moeilijke berekeningen en keuzes/ politieke afwegingen. De vervuiler betaald op deze manier in verhouding tot zijn gebruik

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Laat transfers betalen. Nederland heeft al die vluchtbewegingen, overlast en vervuiling niet nodig. Ontmoedigen Schiphol als hub.

Belast privéjets zwaarder, zij geven tot meer overlast/vervuiling per vervoerd persoon. Dat past niet meer in deze tijd met een beperkt co2 budget

Gebruik verder zo simpel en gelijk mogelijke regels die erop gericht zijn aan vliegen en reeele prijs te geven in verhouding tot de kosten, gevolgen en overlast. Om de Parijs-doelen te behalen zal het vliegen sterk moeten verminderen.