Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Den Haag |
Datum | 16 januari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Ja, differentiatie in een beperkt aantal categorieën (1. zeer kort, 2. kort, 3. lang, 4. zeer lang) is een optie om recht te doen aan het gegeven dat uitstoot in categorie 1 onnodig is en in categorie 3 en 4 veel meer is.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, zie antwoord op vraag 1. Als deze gedachte niet alleen aan het kant van de heffing maar ook aan de kant van de uitgaven ingevoerd kan worden zou dat helemaal mooi zijn. Dus niet alleen heffen over 'slecht' gedrag maar ook investeren in bijvoorbeeld het spoor én de NS om het reizen per trein aantrekkelijker te maken.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Ja, goeie redenen om zo ver weg te gaan zijn er nauwelijks, het is bijna altijd een uiting van onze welvaart. 'Een lange reis maken' is voor velen al lang niet meer een eenmalige gebeurtenis om een keer wat van de wereld te zien. Van mensen die zich dat kunnen veroorloven mag best gevraagd worden dat zij ook een aanvullende belasting betalen voor de schadelijke neveneffecten van hun gedrag. Voor zakelijke reizigers geldt dat de baas er gerust aan mee mag betalen (die wentelt de kosten toch via de belastingaangifte weer (deels) af op de maatschappij).
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, zeker niet. Ik heb begrip voor het feit dat er bepaalde overzeese gebieden zijn waar we een (historische) band mee hebben maar dat hoeft zich niet te vertalen in een lagere vliegbelasting. Voor het EU-lidmaatschap als maatstaf valt ook weinig te zeggen in het licht van het doel van de vliegbelasting. Dat we deel uitmaken van een unie zou ervoor moeten zorgen dat er wordt geïnvesteerd in een goede en niet al te duren (spoor)verbinding met elkaar zodat het vliegtuig een steeds onaantrekkelijker alternatief is.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Alle uitzonderingen die geen verband houden met het doel van de belasting zouden afgeschaft moeten worden. Het duidelijkste voorbeeld van zo'n uitzondering zijn die tranferspassagiers. Er zal vast wel iemand beginnen over de HUB-functie e.d. maar het economische voordeel voor de Nederlandse maatschappij valt in het niet bij de schadelijke neveneffecten.