Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 24 februari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Ja, deze moet zwaarder belast worden. Zorg hierbij wel voor een Europees of Benelux beleid, omdat mensen uit zullen wijken naar België of Duitsland.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Deze moeten ook zwaar belast worden. Hoe korter de vlucht, hoe zwaarder de belasting - de motivatie om een duurzaam alternatief te nemen - zoals de trein) moet hiermee vergroot worden.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Zeer lange vluchten hebben relatief gezien minder uitstoot, maar absoluut natuurlijk veel. Dit zijn echter ook bestemmingen die vaak met geen enkel alternatief te bereiken zijn. Daarentegen: gezien de bestemming, zal dit vooral de welvarende burger zijn die voor deze vluchten kiest. Zwaar belasten is hier wenselijk, om deze vluchten verder te ontmoedigen en dit geld in te kunnen zetten om duurzamere reisalternatieven voor de minder welvarende burger toegankelijker te maken.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Burgers van het Koninkrijk der Nederland zouden tussen de bestemmingen minder belasting hoeven te betalen. Zolang wij schatplichtig zijn aan de voormalige koloniën, moet het voor hen mogelijk zijn om familie te bezoeken. Een lagere belasting voor bv een vlucht naar Suriname of de Antillen is dan logisch, maar enkel voor mensen met familieleden daar. Toeristen betalen wel een hoog tarief.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Beleid moet uitvoerbaar en doelmatig zijn. Uitzonderingen dus minimaal inzetten. Stimuleer alternatieven of écht duurzame innovatie in de luchtvaart.
Verder kun je denken aan: hoe vaker je vliegt, hoe hoger de belasting wordt. Hoe meer kilometers je aflegt, hoe hoger de belasting. Binnen Europa: hoe dichterbij de bestemming, hoe hoger de belasting.