Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Elysian Aircraft (B.B. De Bruijne) |
---|---|
Plaats | Delft |
Datum | 24 februari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
-
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Nee, omdat zeer korte vluchten geschikt zijn voor elektrisch vliegen waarbij er geen CO2 uitstoot is.
Elysian Aircraft ontwikkelt een batterij elektrisch vliegtuig, de E9X, dat 90 passagiers kan vervoeren over een afstand van 800 kilometer (in de toekomst 1000 kilometer). De certificatie is voorzien rond 2030 waarna het toestel rond 2033 op de markt kan worden gebracht.
Zie: www.elysianaircraft.com
In opdracht van Elysian Aircraft heeft CE Delft een impactanalyse uitgevoerd waarin het energieverbruik en de klimaatimpact van batterij- elektrisch vliegen (met de E9X, een elektrisch vliegtuig in ontwikkeling door Elysian) wordt vergeleken met andere transport opties. De resultaten laten zien dat als de E9X wordt gebruikt de klimaatimpact van korte afstandsvluchten, tot 1.000 km met 70% kunnen worden verminderd in vergelijking met conventioneel vliegen op fossiel kerosine. Dit komt met name door de afwezigheid van non-CO2-klimaatemissies en hogere energie-efficiency in de keten. Verdere vergelijkingen worden gemaakt met waterstofvliegtuigen, gebruik van sustainable aviation fuels (SAF) en transport over land met trein en auto.
Zie: https://cedelft.eu/wp-content/uploads/sites/2/2025/02/CE_Delft_240152_Climate_Change_Impact_Analysis_of_Electric_Aviation_Def_.pdf
Tussen nu en 2030 komen er verschillende emissievrije toestellen op de markt, die over het algemeen een kleiner aantal passagiers vervoeren en met een kleiner bereik. De EU Alliance for Zero-Emission Aviation heeft in juni 2024 een overzicht van aankomende technologie gepubliceerd (AZEA Vision, p. 10) dat als referentie kan dienen.
Zie: https://defence-industry-space.ec.europa.eu/document/download/b7061156-c935-44f5-96b4-b0936d6bb5de_en?filename=202406_AZEA%20Vision_vfinal.pdf
De overheid kan elektrisch vliegen stimuleren door een vrijstelling van de vliegbelasting, zie ook vraag 5.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?-
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
-
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Nee; Elysian bepleit een vrijstelling voor elektrisch vliegen.
Daarmee kan uitvoering worden gegeven aan de Tweede Kamer motie De Groot-Bamenga over het stimuleren van elektrisch vliegen in Nederland. Elysian onderschrijft de motie dat het voor de Nederlandse economie en de ambities rondom duurzaamheid van belang is dat Nederland koploper is inzake elektrisch vliegen. Daar voegt Elysian aan toe dat elektrisch vliegen een aanjager is van innovatie en ontwikkeling voor het Nederlandse ecosysteem van luchtvaart.
Er wordt op Europees en nationaal niveau gewerkt aan het stimuleren van elektrisch vliegen. De Nederlandse overheid verkent samenwerking in Benelux-verband, met Duitsland en met Frankrijk op het gebied van duurzame luchtvaart en innovatie.
In januari 2024 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over elektrisch vliegen, waarin de Commissie wordt opgeroepen om een Europese strategie te ontwikkelen voor de ontwikkeling, certificatie en uitrol van een nieuwe generatie vliegtuigen. Dit versterkt publieke- en private investeringen die ten goede komen aan een sterke kennispositie en een leidende rol voor de Europese luchtvaartindustrie.
In januari 2025 heeft Elysian Aircraft een oproep gedaan aan de Europese Commissie om elektrisch vliegen een prioriteit te maken in de Clean Industrial Deal – met voorstellen voor om de randvooraarden voor elektrisch vliegen te verbeteren door financiering, een gelijk speelveld ten opzichte van fossiele vliegtuigen en economische stimuleringsmaatregelen (waaronder ook het gelijktrekken van de belasting op elektriciteit met die op kerosine).
Er zijn dus volop mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om actieve ondersteuning te bieden – door infrastructuur, fysieke en juridische ruimte om te experimenteren en investeringen in kennis. De Nederlandse overheid moet die kans aangrijpen om het ecosysteem in de toekomst te behouden.