Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 24 februari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Ja, de milieu-impact (meer dan alleen de CO2 uitstoot) van 'lange' vluchten is veel groter dan bij 'korte' vluchten. Dat moet eerlijk belast worden naargelang milieu-impact. Daarom vind een zwaardere belasting voor 'lange' vluchter eerlijker. Echter, ik vind ook dat het ontmoedigd moet worden om te gaan vliegen, terwijl ook de trein gepakt kan worden. Ik weet niet waar het geld van de vliegbelasting voor gebruikt gaat worden, hopelijk in investeringen om het treinnetwerk te verbeteren en goedkoper te maken, maar mocht dat niet zo zijn vind ik dat er nog best een extra toeslag mag komen op vluchten tot 1000 km bijvoorbeeld die relatief makkelijk per trein te bereiken zijn. Die toeslag zou dan direct gebruikt moeten worden om de treinoptie naar die bestemming goedkoper te maken. Het is nu nog té vaak dat een vlucht naar bijvoorbeeld Parijs goedkoper is dan een treinrit naar dezelfde plek, dat hoort niet in mijn beleving.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, zie bovenstaande reactie. Mensen moeten ontmoedigd worden om een weekendje met het vliegtuig naar bijvoorbeeld Londen te gaan i.p.v. de trein te nemen, domweg omdat het goedkoper en 'makkelijker' is.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ja, hoe verder de vlucht, hoe hoger belast, maar mét een extra toeslag voor vluchten tot 1000 km die (in ieder geval) direct resulteert in een verlaging van de kosten van een treinrit naar dezelfde plek.

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, geen uitzonderingen. Belasten op afstand van de vlucht, zoals hierboven uitgewerkt.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Iedereen moet betalen voor de vervuiling van de vliegreis. Dus ook transferpassagiers belasten!! Verder vind ik dat iedereen die in een hogere klasse reizen dan economy class extra moeten worden belast (hoe hoger de klasse, hoe hoger de extra belasting). Hetzelfde geldt voor reizigers met privévliegtuigen. Ook zou ik het eerlijk vinden dat 'veelvliegers' extra moeten worden belast met bijvoorbeeld een verdeling van: <1x per 5 jaar vliegen, <1x per 2 jaar vliegen, <1x per jaar vliegen, 1-2x per jaar vliegen, 3-5x per jaar vliegen, 6-10x per jaar vliegen, 10-15x per jaar vliegen, 16-20x per jaar vliegen, 20-30x per jaar vliegen, 30-40x per jaar vliegen, 40-50x per jaar vliegen, >50x per jaar vliegen. Dat motiveert mensen wellicht ook om in een lage categorie te blijven om ervoor te zorgen dat ze niet in een hogere categorie vliegbelasting komen. Iedereen moet vliegbelasting betalen naargelang de milieu-impact die ze hebben met hun vlucht én veelvliegers moeten extra worden belast.