Differentiatie vliegbelasting

Reactie

Naam - (T.M. Van Valkenburg)
Plaats Leiden
Datum 18 februari 2025

Vraag1

Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.

1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Jazeker! Lange vluchten leveren meer uitstoot op dus moeten zwaarder worden belast. Daarnaast moeten er voor korte afstand vluchten aantrekkelijke goedkopere alternatieven komen zoals beter aansluitende goed betaalbare internationale treinverbindingen. Het is absurd dat met het vliegtuig naar bijv Engeland goedkoper is dan met de trein omdat kerosine onbelast is en de beveiliging op Schiphol door de overheid betaald wordt en op het treinstation door de trein aanbieders betaald moet worden.

Vraag2

Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.

2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
BEIDE opties moeten Extra belast worden. De maatschappelijke kosten worden nu Niet meegerekend maar afgewenteld op de maatschappij. Milieuvervuiling is na roken de oorzaak die ons leven het meest bekort! Meer nog dan overgewicht of ongezond werk! Vliegen is Geen mensenrecht, maar een luxe. De overgrote meerderheid van de wereldbevolking vliegt nooit. En de mensen die de grootste schade ondervinden van onze uitstoot leven rond de evenaar, waar oogsten mislukken. Vliegen duurder maken vind ik echt een no brainer. Ideale scenario zou zijn om vliegen inkomensafhankelijk te maken!! Met een absoluut top tarief voor de hoogste inkomens en zakelijk vliegen, om veelvliegers te ontmoedigen.

Vraag3

3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Alle Vluchten moeten extra belast worden! Vliegen moet duur worden en daarmee minder aantrekkelijk. Treinreizen moeten goedkoper en aantrekkelijker worden. In het ideale scenario wordt vliegen inkomensafhankelijk. Tweede scenario is dat iedere tweede vlucht binnen een jaar dubbel tarief en de derde vlucht driedubbel tarief wordt, maar dat is waarschijnlijk nog lastiger te realiseren dan vliegen inkomensafhankelijk maken (aan de andere kant werd vroeger ook van inkomsten belasting gedacht dat het onmogelijk te realiseren was en dat bleek zelfs in het pre digitale tijdperk, wel mogelijk!)

Vraag4

Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Ik begrijp de achterliggende gedachte dat het sympathiek zou zijn om vluchten naar de voormalige koloniën, zoals Suriname, Indonesië, Aruba, Bonaire en Curaçao en bijv Marokko en Turkije goedkoper te maken. Ik zou dan echter liever pleiten voor een inkomensafhankelijke vliegbelasting. Een standaard flink hoog tarief. Tenzij je kan aantonen dat je onder een bepaald maximum bedrag verdiend en vermogen bezit. Als je dat privacy technisch onwenselijk vindt betaal je het standaard maximale bedrag en anders regel je via de fiscus bewijs van je financiële situatie die je toegang geeft tot een lager belastingtarief.

Vraag5

De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.

5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
Maximale vliegtuigbelasting. Tenzij de mogelijkheid tot inkomensafhankelijke belastingen. Frequent flyer extra hoge belastingen (verdubbeling van de prijs bij de tweede vlucht) verdriedubbeling bij de derde etc. Dat moet toch digitaal zijn bij te houden via je paspoort :)