Differentiatie vliegbelasting
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Ermelo |
Datum | 24 februari 2025 |
Vraag1
Per 2027 wil het kabinet de totale opbrengst van de vliegbelasting met € 248 miljoen verhogen. Het plan is om vluchten over lange afstanden - met een hogere totale uitstoot - meer te belasten. In veel Europese landen die een vliegbelasting hebben, worden vluchten over langere afstanden al hoger belast. Dit wordt ook wel ‘differentiatie van het tarief van de vliegbelasting naar afstand’ genoemd.1. Vindt u dat lange vluchten (>2.500 km) zwaarder belast moeten worden dan korte vluchten (<2.500 km)?
Nee, lange vluchten moeten niet zwaarder worden belast dan korte. Er zou helemaal geen vliegbelasting in de huidige vorm moeten zijn. De inkomsten van de vliegbelasting belanden in de grote schatkist en wordt op geen enkele wijze gebruikt om de luchtvaart een stimulans te geven om te verduurzamen. Zoals menig persoon weet en zoals veel onderzoek laat zien is het voor de luchtvaart simpelweg niet haalbaar om op korte termijn elektrisch, op waterstof of op synthetische kerosine / SAF te vliegen. Hier wordt wel uitgebreid onderzoek naar gedaan en veel in geïnvesteerd door private bedrijven om dit op een zo kort als mogelijke manier te bewerkstelligen. Als de vliegtaks gebruikt zou worden om dit soort initiatieven te ondersteunen door de veel gevraagde bouw van SAF fabrieken te realiseren of onderzoek naar vliegen op waterstof te stimuleren, dán zou ik voor een vliegtaks zijn. In dat geval zou ik nogsteeds niet een voorstander zijn van het zwaarder belasten van korte vluchten dan van lange vluchten.
Vraag2
Zeer korte vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Brussel - veroorzaken per kilometer relatief veel uitstoot. Ook zijn er vaak andere, duurzamere vervoersopties zoals de trein of de auto beschikbaar. Zeer lange vluchten – zoals een vlucht van Amsterdam naar Bali – hebben juist een hoge totale uitstoot, mede door de duur van de vlucht.2. Vindt u dat zeer korte vluchten (<500 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?
Ik vind niet dat deze korte vluchten zoals AMS-BRU-AMS meer belast zouden moeten worden dan langere vluchten. Ruim 90% op deze vluchten zijn overstappers op long haul vluchten, het is over het algemeen niet zo dat ze een citytrip naar Amsterdam vanaf Brussel doen door te vliegen. Ja, het is mogelijk om vanaf Brussel of Dusseldorf met de trein te gaan, maar dan moet deze wel dezelfde mate van comfort kunnen bieden als wanneer je een vlucht zou nemen. Denk hierbij aan reistijden, gemak en comfort. Zolang er geen naadloze rail-air connectie is kan je moeilijk een extra hoge vliegbelasting op deze vluchten goedpraten.
Om terug te komen op de <10% die direct tussen Brussel en Amsterdam vliegt; zolang ambtenaren van de gemeente Amsterdam, die het hardste lopen te opperen dat (veel) vliegen slecht voor het milieu is, zelf point to point tussen deze twee steden te vliegen, kun je wat mij betreft alle plannen voor het verhogen van de vliegtaks de prullenbak ingooien.
Vraag3
3. Vindt u dat zeer lange vluchten (>10.000 km) extra belast moeten worden in de vliegbelasting ten opzichte van andere vluchten?Nee, absoluut niet. Op deze afstanden is er simpelweg geen enkel alternatief, tenzij je in 20 dagen met de niet zo zuinige op diesel aangedreven boot naar Seoul, Shanghai of Singapore wil. Mensen vliegen omdat er behoefte is naar reizen. Dankzij verre vluchten is de wereld de afgelopen decennia steeds beter verbonden geraakt. Bedrijven kunnen elkaar spreken om zo mooie innovaties op allerlei vlakken tot stand te brengen, familieleden kunnen hun verwanten opzoeken van Suriname tot Indonesië en er zijn talloze prachtige plekken binnen handbereik om te ontdekken, wat de lokale communities van een levenslijn voorziet. Nee, zolang er geen trein vanaf hier naar New York gaat of een hyperloop naar Bali is het oneerlijk om lange vluchten extra te belasten.
Vraag4
Als over lange afstanden meer vliegbelasting wordt betaald, moet worden bepaald vanaf welke afstanden de hogere tarieven gelden. De gekozen afstandsgrenzen kunnen er toe leiden dat landen of gebieden deels in het ene tarief vallen en deels in een ander tarief. Dit kan ongewenst zijn. Een mogelijke oplossing is om voor bepaalde landen of gebieden een aangepast tarief te rekenen. Dit kan op basis van verschillende criteria zoals bijvoorbeeld het hebben van een EU-lidmaatschap of het zijn van een overzees gebied. Het rekenen van een lager tarief voor bepaalde landen of gebieden kan invloed hebben op de hoogte van de tarieven.4. Vindt u dat voor specifieke landen of gebieden andere tarieven moeten worden gerekend dan het tarief waar zij op basis van hun afstand tot Nederland toe behoren? Zo ja, welke landen of gebieden moeten er volgens u verschillend belast worden in de vliegbelasting?
Nee, dat vind ik niet. Zoals ik hierboven al heb uitgezet ben ik in de huidige vorm helemaal tegen een vliegbelasting. Als je hier de vliegbelasting voor een vlucht naar de ABC eilanden 80% goedkoper zet dan de standaard, zal het verkeer tussen deze eilanden hetzelfde blijven en zal een reiziger naar Singapore sneller voor een vlucht van of via Frankfurt of Brussel kiezen. Netto schiet je er dus 0 mee op qua uitstoot/vliegreis, als dat al het doel is.
Vraag5
De huidige vliegbelasting kent verschillende uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld transferpassagiers en voor vluchten met vliegtuigen met een gewicht van minder dan 4.000 kg. Uitzonderingen of verschillende tarieven kunnen gebruikt worden om bepaald gedrag aan te moedigen of juist te ontmoedigen. Wel maken ze de uitvoering van een belasting vaak complexer. Daarnaast kunnen uitzonderingen leiden tot hogere tarieven.5. Vindt u dat alle soorten vluchten en passagiers gelijk moeten worden belast? Zo nee, welke passagiers en/of vluchten vindt u dat er verschillend belast of zelfs uitgezonderd moeten worden van de vliegbelasting?
In essentie ben ik tegen een vliegtaks in de huidige vorm. Indien het in een andere (bij vraag 1 beschreven) vorm zou zijn, zou ik niet differentiëren naar afstand. Als je één Europese Unie bent, dan trek je het voor alle landen gelijk of je doet niks. Dan is ook het "probleem" dat Nederlanders naar buurlanden gaan of vice versa vanwege grote verschillen in vliegtaks opgelost. Economy passagiers moeten in ieder geval veel minder belast worden dan business passagiers.