Conceptwetsvoorstel aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens

Reactie

Naam T Kuijsten
Plaats Tilburg
Datum 31 december 2014

Vraag1

Graag uw reactie op de inhoud van het ontwerpwetsvoorstel en de memorie van toelichting
Een vrije samenleving kenmerkt zich o.a. door het principe van "onschuldig tot het tegendeel is bewezen". Door alle burgers als potentiële verdachten van ernstige misdrijven te behandelen veranderd dit principe en de sfeer in de samenleving. Het preventief opslaan van een groot deel van de communicatie van alle burgers doet daarom serieus afbraak aan het vrije leven wat we in Nederland, Europa en het Westen pretenderen te hebben.

Ik denk dat de weerbaarheid van de samenleving te lijden heeft onder een cultuur waarin wijze en nieuwsgierige mensen zich minder goed durven te informeren over ingewikkelde kwesties (bijv. extremisme of terrorisme), doordat men bang is dat het bezoek aan bepaalde sites een "verkeerd vinkje" op kan leveren. Het lijkt mij gevaarlijk als niet alleen jonge vatbare mensen, maar ook wijze oudere personen die bepaalde controversiële onderwerpen beter willen begrijpen geremd worden in het verkrijgen van dit begrip doordat men risico's loopt bij het vergaren van bepaalde perspectieven. Ik denk dat dit de oplossingen die we als maatschappij kunnen bedenken voor de complexe problemen die we kennen niet ten goede komt.

Met het oog op een vrije, gezonde en weerbare samenleving zou ik graag zien dat er gericht en alleen naar aanleiding van een verdenking opgeslagen en afgetapt kan worden en dat (preventieve) bulk opslag zo snel als mogelijk verboden wordt.