Coronabelastingschulden

Reactie

Naam mr AEM Bierens
Plaats Veghel
Datum 8 mei 2022

Vraag1

1a. In welke sector bent u werkzaam?
1b. Wat is de omvang en rechtsvorm van uw bedrijf?
a:Incass
B:Ruim 100 medewerkers en de rechtsvorm is een BV.

Vraag2

2a. Wat vindt u van het beleid en aanpak m.b.t. de corona-belastingschulden waarvoor u of uw achterban uitstel van betaling heeft gehad?
2b. Kunt u dit toelichten?

Ik vind de steunpakketten die gegeven zijn veel te weinig gedifferentieerd.
In onze praktijk zien we dat er veel misbruik van is gemaakt. Daarnaast zien we veel bedrijven van wie we weten dat ze in ernstige liquiditeitsproblemen verkeerden en technisch gezien al failliet waren en die vervolgens bijna 2 jaar verschillende steunpakketten hebben gekregen van de overheid.
Ik kan me indenken dat er snel ingegrepen moest worden nadat corona de economie in Nederland ernstig dreigde te beschadigen en dat er steunpakketten werden in gevoerd maar na een paar maanden had deze steun beter gedifferentieerd kunnen worden in plaats van het halsstarrig vast blijven houden aan snel ingevoerde en niet voldoende doordachte steunpakketten om daar vervolgens ook nog aan te blijven vasthouden.
Voor ons kantoor zelf heeft dit betekend dat wij niet geraakt worden door Corona maar door de vergaande steunmaatregelen. Als incasso-organisatie ben je een anticyclisch bedrijf. Dat betekent dat je in een crisisperiode de winst dient te maken die nodig is om de noodzakelijk investeringen te doen.. Door eerdergenoemde overdadige overheidsmaatregelen zijn incasso organisaties juist sterk gekrompen, dit ondanks dat de gehele markt had verwacht dat een tsunami aan incassozaken zou komen nadat corona zijn intrede had gedaan

Vraag3

3a. Verwacht u knelpunten bij het aflossen van de opgebouwde (corona)belastingschuld voor ondernemers?
3b. Zo ja, welke knelpunten en in welke sector(en)?
3c. Welke cijfers/signalen heeft u die genoemde knelpunten kunnen onderbouwen?
3d. Welke oplossingsrichtingen ziet u voor deze knelpunten en waarom?
Ik verwacht zeker knelpunten bij het aflossen van de opgebouwde belastingschuld voor ondernemers. Zoals gezegd zijn de steunmaatregelen onvoldoende gedifferentieerd met als gevolg dat er bedrijven zijn die ten onrechte enorm van de steunmaatregelen hebben geprofiteerd, Voor een aantal ondernemingen zullen de steunmaatregelen echter op een passende wijze hun omzetverlies hebben gecompenseerd. Maar er zijn ook sectoren die hard zijn geraakt door Corona en die in de tussentijd ook geen andere nuttige dingen hebben kunnen doen en die door het terugbetalen van de belastingschulden nu in zware problemen zullen komen. Voor veel horeca ondernemers is corona een hard gelag maar een aantal daarvan hebben in de tussenliggende periode hun bedrijf helemaal kunnen opknappen en reorganiseren. Vaak is dat om de paar jaar toch de bedoeling . Maar er zijn ook bedrijven die de omzet zien terugvallen en daar ook niets tegenover kunnen stellen. Ik kan dit nog niet onderbouwen met cijfers want daarvoor komt de vragenlijst te vroeg, maar gezien de omvang van onze praktijk zullen we over een half jaar daar wel zinnige mededelingen over doen.
Een oplossing zou kunnen zijn door alsnog met een gedifferentieerd oog naar de bedrijven en de aan hun verleende steun te bekijken, daar waar mogelijk gezamenlijk met hun account, dit om te beoordelen of de schuld niet gedeeltelijk moet worden kwijtgescholden. In een ander geval kan het ook al redelijk zijn om de belastingschuld over een langere termijn terug te laten betalen en om eventueel wat met de rentepercentages te doen.
Maar nogmaals, er zijn sectoren zoals de onze die enorm geraakt zijn door de steunmaatregelen en waarbij het zeker nog een half jaar zal gaan duren voordat het aantal zaken weer op niveau is van voor Corona. Het is dan maar de vraag in hoeverre het redelijk is dat we de opgebouwde belastingschuld dan nog moeten terug betalen.
Dit te meer aangezien wij als anticyclisch bedrijf in een periode van crisis juist een buffer moeten opbouwen om te kunnen investeren. In plaats van dat deze crisis heeft geleid tot een flinke omzetstijging en een financiële buffer , heeft deze crisis door de te overdadige steunmaatregelen juist geleid tot een historisch sterke krimp.

Vraag5

5a. Wat is uw beeld van de ontwikkeling van liquiditeit en solvabiliteit bij uw bedrijf of bij uw achterban?
5b. Heeft u of uw achterban voldoende ruimte voor noodzakelijke bedrijfsinvesteringen en voor schuldaflossing?
5c. Kunt u dit toelichten?
De verwachting is dat op ons kantoor de liquiditeit en solvabiliteit sterk zal afnemen. Nu de steunmaatregelen zijn gestopt zullen bij veel bedrijven de liquiditeitsproblemen langzaam gaan toenemen, maar onze inschatting is dat het nog een half jaar tot een jaar na het einde van de steunmaatregelen, dus grofweg van 01 oktober tot 01 april 2023 kan gaan duren voordat we weer dezelfde hoeveelheid zaken zullen krijgen als voor Corona. Omdat de omzet pas maanden later ontstaat, zullen we eerst nog gedurende een jaar op de liquiditeiten in moeten teren.
Voor de klanten zelf zal het volledig afhankelijk zijn in welke branche je opereert. Sommige branches zijn al maandenlang volledig geopend en die zitten dus ook al maandenlang volop productie te draaien en die hebben vaak zelfs nog steun ontvangen in een periode dat zij al in een fors herstel zitten. Die bedrijven zullen waarschijnlijk slechts een paar maanden een bepaalde terugval krijgen in liquiditeiten en solvabilitZoals al bij vraag 3 is betoogd , zijn er nu in onze branche geen of nagenoeg geen mogelijkheden om de noodzakelijke investeringen te doen. De incassobranche is anticyclisch en juist in tijden van crisis dient de incassobranche de buffer op te bouwen die nodig is om vervolgens de investeringen te doen totdat de volgende economische crisis zich aan dient. In plaats van dat tijdens de crisis meer buffer is ontstaan, hebben de steunmaatregelen voor onze branche juist volledig averechts gewerkt zodat we geen buffer hebben kunnen opbouwen, juist in tegendeel. Dit probleem zal zich bij alle bedrijven in de incassobranche in meerdere of mindere mate voortdoen. Dit probleem is op ons kantoor alleen nog maar verergerd doordat wij na het eerste kwartaal van 2020 op 17,7% groei zaten maar daarna hebben we door de steunmaatregelen gaande weg steeds minder zaken gekregen. Uiteindelijk zijn we 2020 nog wel met een groei beëindigd, maar die groei was feitelijk gebaseerd op de zaken die we voordat Corona ontstond al in behandeling hadden gekregen. Daardoor hebben we in 2020 geen aanspraak kunnen maken op steunmaatregelen, dit terwijl we toen al wel zeer ernstig geraakt werden door de steunmaatregelen.

Vraag6

6a. In hoeverre hoort u signalen dat in de kern gezonde bedrijven in betalingsproblemen komen?
6b. Verwacht u hiervan een toename en in welke sectoren?
6c. Wat verwacht u hierbij van de Belastingdienst, naast de betalingsregeling van vijf jaar en de bestaande mogelijkheden voor sanering?
Uit het vorenstaande volgt dat ook in de kern gezonde bedrijven in de betalingsproblemen kunnen komen. Als we naar ons eigen bedrijf kijken.Vanaf de oprichting van ons bedrijf hebben wij alleen maar winst gemaakt en een omzetstijging gehad.
Eind eerste kwartaal 2020 hadden we nog een omzetgroei van 17,7% . Vervolgens breekt Corona uit en gaat heel de markt, alle economen, de media en werkelijk alles en iedereen uit van een zeer sterke krimp van de economie. Voor onze branche zou dat betekenen dat we een tsunami aan zaken zouden verwachten.
Door de steunmaatregelen welke vervolgens zijn genomen, is de omzetgroei van 17,7% echter binnen 2 jaar omgeslagen in een forse krimp. Dat door deze situatie in de incassobranche betalingsproblemen ontstaan spreekt voor zich. Er is vaak geen tot bijna geen winstmarge dus een dergelijke krimp is moeilijk op te vangen.Los van de incassobranche zullen er veel bedrijven zijn die nu in de problemen gaan komen, met name natuurlijk bedrijven die voor Corona al in de problemen zaten en waarvan afgevraagd dient te worden of het wel zinvol is geweest dat die ook steunmaatregelen hebben ontvangen en of die steun niet eerder beëindigd had moeten worden.
Daarnaast dient niet uit het oog verloren te worden dat de rente die rondom de 0 procent zit , er toe heeft geleid dat er heel veel geld van de steunmaatregelen uiteindelijk terecht is gekomen bij de beursgenoteerde bedrijven omdat iedereen werd opgeroepen te gaan beleggen zodat je hopelijk nog enigszins rendement op je geld haalt. Dit heeft tot gevolg dat door de Coronacrisis en de steunmaatregelen de beursgenoteerde bedrijven flink zijn gaan groeien en flink veel werknemers van de arbeidsmarkt af heeft gehaald. Medewerkers kunnen door deze grote bedrijven worden gelokt met hogere salarissen die zij immers wel konden betalen maar de MKB bedrijven komen daardoor met te weinig personeel zitten en het personeel dat ze nog hebben zullen ze een hoger salaris moeten gaan betalen. Als die bedrijven nu ook nog eens belasting zullen moeten terugbetalen zullen ze in nog grotere problemen komen dan waar ze nu al in zitten. Een gedeelte van het MKB zal worden weggevaagd.Van de belastingdienst verwacht ik dan ook dat die zich zeer actief gaan opstellen om per individueel geval serieus te gaan onderzoeken wat de effecten zijn geweest van Corona en van de steunmaatregelen en dat ze vervolgens zorgen voor een rechtvaardige oplossing voor de bedrijven die belasting terug moeten gaan betalen

Vraag7

7a. Verwacht u faillissementen? Zo ja, kunt u dit toelichten naar sector, omzet van het bedrijf en de rechtsvorm?
7b. Kunnen ondernemers/kunt u de weg vinden naar juiste instanties?
Wij verwachten zeker veel meer faillissementen. We kunnen nu ook al een forste toename in het aantal faillissementsaanvragen zien en dat betekent ook uiteindelijk een forse toename aan faillissement uitspraken. Overigens is niet specifiek een bepaalde sector te noemen want de toename van het aantal faillissementen zie je eigenlijk in alle branches met uitzondering van de food industrie.Dat weet ik niet. Zoals gezegd hebben we al verschillende brieven gestuurd naar het ministerie maar vanuit hun wordt daar inhoudelijk eigenlijk niet op in gegaan. Dus er kunnen wel allerlei instanties zijn maar ze zullen de boodschap mee moeten krijgen dat er goed geluisterd moet worden naar de ondernemers en dat er naar een redelijke oplossing moet worden gezocht. Het moet niet zo kunnen zijn dat voor een groot gedeelte van de bedrijven de steunmaatregelen uiteindelijk een zegen blijken te zijn en voor een andere categorie bedrijven de steunmaatregelen een vloek of zelfs de nekslag zullen gaan betekenen terwijl zij voor Corona nog 100% gezond waren.

Vraag8

8. Welke mogelijke problemen ziet u bij ondernemers om te stoppen met het bedrijf, indien de situatie daarom vraagt?
Ik zie met name zware psychische problemen bij ondernemers die moeten stoppen met hun bedrijf omdat de situatie daarom vraagt. Met name bij ondernemers die voor Corona een kerngezond bedrijf hadden en waarbij het gevoerde overheidsbeleid specifiek voor hun bedrijf onrechtvaardige en desastreuse consequenties heeft gehad. Op het moment dat je je levenswerk vernietigd ziet worden door omstandigheden waar je geen enkele invloed op hebt, dan kan ik me voorstellen dat dat immense gevolgen heeft. In dat kader herhaal ik nogmaals dat specifiek voor ons bedrijf geldt dat wij niet geraakt worden door Corona maar dat wij geraakt worden door de steunmaatregelen van de overheid. We zijn ervan overtuigd dat de overheid in het geheel geen rekening heeft gehouden met de omstandigheid dat er bedrijven zijn die ook sterk gedupeerd kunnen worden door de steunmaatregelen zelf. Maar desalniettemin is er vanuit de overheid geen enkel luisterend oor voor deze bedrijven