Wijziging van de Grondwet ter invoering van constitutionele toetsing
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
5 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het voorstel tot wijziging van de Grondwet ter invoering van constitutionele toetsing? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
- Een belangrijk uitgangspunt in onze democratie is de scheiding der machten. Rechterlijke, politieke en uitvoerende macht hebben hun eigen terrein en moeten zich niet met elkaars terrein bemoeien. We zien de laatste jaren steeds meer dat de rechterlijke macht zich met politiek bemoeit. Activistische rechters spelen daarbij een rol evenals een extensieve uitleg van wettelijke bepalingen. Rechters moeten juist mínder bevoegdheden krijgen, niet méér.
- Met dit voorstel krijgen rechters méér macht.
- Op zich kan het voorstel geen kwaad als het gaat om de bepalingen in de Grondwet waarbij voor de uitwerking verwezen wordt naar wettelijke bepalingen (de organieke wetten).
- Maar wat te denken van de gelijke benoembaarheid uit artikel 3. Is dat een verbod op positieve discriminatie? Of juist een bepaling die positieve discriminatie verplicht? Deze vraag behoort tot het politieke domein, niet tot die van rechters.
- Ander voorbeeld: artikel 14 Onteigening die alleen kan geschieden in het algemeen belang. “Algemeen belang” behoort tot het politieke domein.
- Los van dit alles: helaas heeft Nederland het EVRM ondertekend met vrijwel gelijkluidende teksten als onze Grondwet als het gaat om klassieke grondrechten. Dat maakt het voorstel niet alleen schadelijk, maar ook volstrekt overbodig.
- Conclusie: schadelijke symboolpolitiek. Niet doen.