Wijziging van de Grondwet ter invoering van constitutionele toetsing

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tallinn
Datum 10 juli 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel tot wijziging van de Grondwet ter invoering van constitutionele toetsing? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Op het eerste gezicht welkom, tijdig en zorgvuldig afgebakend. Maar hoe voorkom je 'politisering' van de rechtspraak? debat dat in parlement plaats moet vinden verplaatst zich of wordt voortgezet in de rechtzaal en de 'verliezers' hekelen de rechtspraak achteraf, waardoor vertrouwen in zowel wetgever als rechter daalt. Wapen de rechtspraak hiervoor met (veel) extra ondersteuning (fte's) en centreer alles bij de Hoge Raad, het oudste instituut van Nederland, met een aparte grondrechtkamer én een bestuursrechtskamer (die ABRvS, CBb & CRvB overneemt). D.w.z. gespreide constitutionele toetsing door de lagere rechter is een zeer goed model met prejudiciële vragen aan HR-grondwetkamer voor rechtseenheid. Als de toetsing aan klassieke grondrechten als een soort habeas corpus of amparo kan fungeren is dat een mooie aanvulling op de rechtsbescherming, zolang het maar geen voortzetting van de politiek met andere middelen wordt.
Overigens is de vraag of de beperkingsclausule niet wat te kort door de bocht is en een te makkelijke ontsnappingsdeur voor de overheid gaat vormen. De idee van grondrechten, helemaal de klassieke , is dat ze fundamentele vrijheden betreffen die nu juist niet zo makkelijk beperkt mogen worden. Dus naar de motivering en (veel zwaardere) kwalificering, dan wel hoge drempels aan doelmatigheid en evenredigheid, van de beperkingssystematiek moet nader gekeken worden.