Conceptregeling implementatie en uitvoering crowdfunding

Reactie

Naam Collin Crowdfund (Bedrijfsjurist P.P.H. Schuurbiers Schuurbiers)
Plaats Oisterwijk
Datum 30 juni 2021

Vraag1

Graag uw reactie op de conceptregeling.
De Branchevereniging Nederland Crowdfunding en de Stichting MKB Financiering hebben kennisgenomen van de Implementatieregeling Europese crowdfundingdienstverleners voor bedrijven. Vanuit die organisaties is mij verzocht te reageren op de Implementatieregeling.
De voorgestelde wijzigingen van de nationale wetgeving lijken over de gehele linie logisch om de nationale regels overeen te laten stemmen met de regels die voortvloeien uit de Verordening EU 2020/1503 betreffende Europese crowdfundingdienstverleners voor bedrijven.

Met betrekking tot artikel II waarin de Regeling bekostiging financieel toezicht eenmalige handelingen wordt gewijzigd, willen wij wel graag een opmerking maken. De kosten die de AFM mag doorrekenen voor verrichte werkzaamheden in het kader van de vergunningaanvraag onder Verordening EU 2020/1503 kunnen oplopen tot € 75.000,-. Naast de kosten voor de vergunningaanvraag stijgen de doorlopende toezichtskosten voor Nederland in 2021 ook nog eens met 10,4%.
De kosten van financieel toezicht in Nederland zijn hiermee, in vergelijking met andere landen binnen Europa, buitenproportioneel hoog.
Zo liggen de maxima voor bijvoorbeeld Luxemburg, Italië, Letland en Estland vele tienduizenden euro's lager. Nederland dreigt hiermee een van de duurste landen te worden in Europa om een crowdfundingplatform te registreren.
Nationale toezichthouders hebben weliswaar het mandaat van ESMA om deze kosten zelf te bepalen, maar hierdoor bestaat het gevaar dat er een ongelijk speelveld ontstaat en (met name) nieuwe crowdfundingplatformen niet voor Nederland kiezen als vestigingsland.
Dit is niet de bedoeling van de Verordening en druist zelfs mogelijk in tegen het eigenlijke doel van maximumharmonisatie.