Wijziging WGBO

Reactie

Naam Droogleever Medica Dentaria bv (Tandarts A Droogleever)
Plaats Utrecht
Datum 13 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op dit concept wetsvoorstel en de bijbehorende memorie van toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of een document in te sturen.
Commentaar op wijziging boek 7 BW.

7:448 BW

De wijziging van art 448 brengt een behoorlijke administratieve lastenverzwaring met zich mee.
De hulpverlener dient nu actief na te gaan of de patiënt informatie wenst te verkrijgen. Het laat zich raden dat een groot deel van de patiënten dit wenst. Immers het kost geen enkele inspanning en waarom niet. Maar… deze info kan de patiënt op verschillende wijze verlangen. Middels brief, mail, fax, videoboodschap, tweet, app et cetera. Bizar, de tarieven gaan naar beneden en de werkdruk bij de hulpverlener wordt onnodig verhoogd.
Kortom, laat de patient erom blijven verzoeken en laat de vorm schriftelijk of per mail.

De clausulering, ‘passend bij diens bevattingsvermogen’ kan worden geschrapt. Deze stond weliswaar voor patiënten tot 12 jaar ook in de oude tekst, maar nu het woord duidelijke wijze in de tekst staat (en stond) is deze clausule in feite overbodig want dubbel. Immers, op duidelijke wijze veronderstelt dat de patiënt het begrijpt.

7:454 lid 2 nieuw

Dat zou ik anders formuleren, meer gesubjectiveerd vanuit de hulpverlener.
Dus. Indien de hulpverlener van mening is dat de patiënt niet in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake et cetera.
Of het moet zijn dat dit objectief het geval is, maar het lijkt me niet dat de wetgever dat bedoelt.

7:454 lid 4 nieuw
Waarom gaat de bewaartermijn van 15 naar 20 jaar?
Is dit gelijkschakeling met andere wettelijke bewaartermijnen? Dat weet ik niet. Ik zie niet in wat de verlenging van 15 naar 20 jaar redelijkerwijs toevoegt aan goede dienstverlening. Ook al niet omdat de wet nu al juist mogelijk maakt om de termijn van 15 jaar te verlengen indien dit uit de zorg van een goede hulpverlener voortvloeit

Lid 5 is dan helemaal de kers op de taart. Wil de patiënt dat de gegevens langer worden bewaard dan dient de hulpverlener dit op te volgen. Immers de hulpverlener zal moeten aantonen dat dit redelijkerwijs niet van hem kan worden verlangd.
Sorry, maar dit gaat voorbij aan alle praktische werkelijkheid.