Wet uitwerking burgerschapsopdracht WEB

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tilburg
Datum 22 april 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel uitwerking burgerschapsopdracht WEB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het is erg goed dat de burgerschapsopdracht duidelijker wordt geformuleerd binnen het mbo- en vavo-onderwijs. Het toevoegen van een exameneis zal bij kunnen dragen aan het meer serieus neer zetten van het vak. De vorm van dit examen verdiend wel de nodige aandacht en moet uiteindelijk werkbaar zijn voor de grote diversiteit die bij al die mbo- en vavo-opleidingen aan de hand is.

Wij denken dan het wetsvoorstel ervoor kan zorgen dat het onderdeel Burgerschap een serieuzere positie in het onderwijs krijgt.

Deskundige vakdocenten is een positieve ontwikkeling. Keerpunt is echter wel hoe dit zich verhoudt tov AVO en de beroepsvakken.

Twijfels over hoe er gekeken wordt naar diversiteit niveaus, doelgroep, type opleiding.

Vraag2

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel met betrekking tot de burgerschapsopdracht op mbo- en vavo-instellingen? Zijn er specifieke voorbeelden of ervaringen die u kunt delen?
Het werken met de vier nieuwe thema’s is niets nieuws. De indeling hiervan met de verschillende (in totaal 20) componenten is dat wel. Ik ben blij met een wat grote focus op kennis, al zal dit voor bepaalde groepen studenten (denk aan niveau 2, ISK, Entree-opleidingen) erg pittig zijn. Daar komt bij dat in het rapport veel zaken in een ideale vorm worden geschreven, praktisch dit allemaal gaan naleven is lastig. Zeker als je bedenkt dat er ongelooflijk veel verschillende opleidingen, doelgroepen, studenten, etc. zijn. De uitvoerbaarheid zal ook heel erg afhangen van de mogelijkheden die de school geeft. Denk daarbij aan beschikbare (voldoen aan de voorgenomen kwaliteitseisen!) docenten, beschikbare uren, mogelijkheden tot bijv. een excursie of andere vormen van ‘ervaringen’, etc. Belangrijk is dan ook goede aandacht voor de vorm van de exameneis die er nu gesteld gaat worden. Het examen moet zeker van een gedegen niveau zijn, maar moet ook geen struikelblok worden voor de student.

Wederom ook hier de vraag hoe dit zich gaat verhouden met de overige AVO onderdelen versus de beroepsvakken.

Vraag3

Hoe denkt u dat deze doelstellingen de kwaliteit van het (burgerschaps)onderwijs kunnen verbeteren?
Het duidelijker verwoorden van de eisen zorgt er meteen voor dat scholen hier een duidelijkere lijn in moeten kiezen. Daar komt natuurlijk wel een docent (die voldoet aan de voorgenomen kwaliteitseisen) bij om de hoek kijken, deze moet die lijn namelijk (vooral) gaan uitvoeren voor de klas.

Het is nog maar de vraag of een examen Burgerschap gaat bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs Burgerschap. Het stellen van landelijke inspanningseisen (bijvoorbeeld een soort kwalificatiedossier) zou hier ook al aan kunnen bijdragen. Daarnaast is nog onduidelijk wat een examen Burgerschap betekent voor interne doorstroom en vrijstellingenbeleid.

Vraag4

Denkt u dat het wetsvoorstel voldoende flexibiliteit biedt voor mbo- en vavo-instellingen om hun eigen identiteit en visie te behouden? Kunt u dit toelichten?
Zeker kan dit. De nieuwe thema’s en bijbehorende doelstellingen geven de ruimte om de eigen visie uit te dragen. Er komt echter wel een kwaliteitseis bij die eronder moet liggen.

Vraag5

Welke mogelijke effecten verwacht u dat het wetsvoorstel heeft op de leeromgeving en de cultuur binnen mbo- en vavo-instellingen? Zijn er positieve of negatieve gevolgen die u voorziet?
Het goed neerzetten van de nieuwe eisen burgerschap zal zorgen voor meer kennis en begrip van o.a. democratische processen bij studenten. Daarmee zal het ook positief effect hebben op inclusiviteit en een veilige leeromgeving. Het nodigt studenten uit om deel te nemen aan het democratisch proces. Naast een toenemen van kennis zal het ook bijdragen aan een toename van vaardigheden van de student. Ook hier moet echter nog gezegd… dit alles is absoluut mogelijk, maar enkel met een bevlogen en goed opgeleide (zoals al eerder gezegd volgens de gestelde kwaliteitseisen) docent.