Besluit brandveilig gebruik overige plaatsen

Reactie

Naam RECRON (drs. W.H. Harmsen)
Plaats Driebergen
Datum 16 september 2015

Vraag1

Wat is uw oordeel over dit besluit? Heeft u suggesties ter verbetering?
RECRON heeft in de Klankbordgroep brandveilig gebruik overige plaatsen geparticipeerd. Ten tijde van de laatste bijeenkomst van de Klankbordgroep in juni 2013 waren er nog steeds een aantal hangpunten, die in de nu voorliggende versie, na twee jaar nog steeds niet zijn verwerkt. Procedureel is e.e.a. wat moeizaam verlopen. Zie bijgaande notitie.

Vraag2

Vindt u de eisen om een gebruiksvergunning aan te vragen of een gebruiksmelding te doen werkbaar?
Zo nee: kunt u dit toelichten? Heeft u voorbeelden?
Zowel de vergunningplicht als meldingplicht zijn gerelateerd aan criteria uit het Bouwbesluit. Komt wat vreemd over voor openluchtrecreatie, i.c. een kampeerterrein. Bij de indieningsvereisten wordt niets over (vaste) kampeermiddelen gezegd. Zie notitie.

Vraag3

Vindt u de criteria voor de gebruiksvergunning / gebruiksmelding
• te soepel
• passend
• te streng
Kunt u dit toelichten? Heeft u voorbeelden?
Te streng. Vanaf 2007 wordt de Handreiking Brandveiligheid Kampeerterreinen gevolgd. In hoofdlijnen is daar goed mee te werken en is er bijna altijd ruimte voor 'maatwerk' op basis van overleg, nadere beschouwing in het veld en risico-inschatting door de 'brandweer'. Doordat de Handreiking bijna integraal ge-AMvBd is, derhalve 'wet', is het de vraag of die flexibiliteit zoals die in de praktijk is ervaren nu nog opgeld doet. Zie notitie.

Vraag4

Denkt u dat het besluit voor u nieuwe regels bevat?
Kunt u dit toelichten? Heeft u voorbeelden?
Tot nu toe werd bij maximaal 5% van de kampeerterreinen in Nederland op basis van een gemeentelijke brandbeveiligingsverordening een vergunning geëist. Voor 95% van de kampeerterreinen bevat het besluit derhalve aanzienlijk veel nieuwe regels. Zie notitie.

Vraag5

Denkt u dat het besluit voor u of uw onderneming, organisatie of beroepsgroep tot onevenredige kosten leidt?
Kunt u dit toelichten? Heeft u voorbeelden?
Ja dat weet ik wel zeker gezien de hiervoor vermelde percentages. Afhankelijk van de voor kampeerterreinen nog te formuleren indieningsvereisten, wordt verondersteld dat naast leges ook nog eens meet- en tekenwerk van het kampeerterrein een forse kostenpost kan zijn.
Een grote camping in het Zeeuwse diende € 7.500 aan leges te betalen voor de gebruiksvergunning de 'inrichting' betreffend. Zie notitie.

Bijlage