Centrale voorziening voor biometrische gegevens Paspoortwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 1 april 2022

Vraag1

De pasfoto en de vingerafdrukken voor identiteitskaarten en paspoorten worden nu bewaard bij de gemeente waar u het reisdocument aanvraagt. De vingerafdrukken worden alleen kort bewaard, vanaf de aanvraag totdat u de identiteitskaart of paspoort krijgt.
Het wetsvoorstel regelt dat deze gegevens voortaan op een centrale plek in Nederland worden bewaard, in de centrale voorziening voor biometrische gegevens. De gegevens worden dus voor alle gemeenten op een centrale plek beschikbaar. Wat vindt u van het bewaren op een centrale plek?

Dit voorstel lijkt een probleem bij een oplossing zoeken. Namelijk we willen de gegevens centraal zodat deze door de overheid te raadplegen is. Niks mis mee maar zeg dat gewoon ipv de spiegeltjes en kraaltjes.

1. De motivatie gaat uit van een uitzonderlijke situatie, namelijk dat er tussen de aanvragen een verhuizing van de aanvrager heeft plaats gevonden. Er wordt alleen gesteld dat dit een probleem is maar de cijfermatige onderbouwing mist, hoe groot is dit probleem? Waarmee de vraag bij mij oproept of dit de feitelijke aanleiding is voor het voorstel.

2. In de probleemstelling spreekt men zich tegen. Er is geen mogelijkheid tot koppeling en dus uitwisseling en vervolgens vindt dit per mail plaatst. Hoewel mail een van de slechtste vormen van koppeling (en eigenlijk geen koppeling) is en er meestal veel handwerk bij zit. Er is dus geen probleem om de gegevens van A naar B te krijgen, het gaat om de manier waarop dit gebeurd.

3. Dat de bronnen niet makkelijk toegankelijk zijn en er iemand tussen zit hoort bij een decentrale aanpak waarmee het geheel gecompartimenteerd is. Hiermee is het dus veiliger dan alles op 1 plek. De huidige situatie voelt beter dan het bij 1 van de centrale ICT dienstverleners van de overheid onder te brengen.

4. Heeft iemand met ICT kennis meegekeken naar dit voorstel, of is de ICT consultatie door de ambtelijke machine eruit gefilterd? Binnen de overheid zijn voldoende ICT voorzieningen die veilig koppelingen kunnen realiseren via seperate/gescheiden netwerken. Er zijn hele teams die zich er dagelijks binnen de overheid mee bezig houden. Kijk ook eens naar de NTA 7516 voor de veilige berichten uitwisseling in de zorgsector die de overheid zelf heeft geiniteerd.

Vraag2

Wat vindt u ervan dat op de identiteitskaart niet meer het geslacht wordt vermeld?
geen enkel probleem mee, juich het toe. Wel meteen de consequenties mee nemen en financieren. zodat mensen niet worden bijgemaakt met een dode mus: ja kan, maar er is geen geld om de achterliggende systemen aan te passen.