Centrale voorziening voor biometrische gegevens Paspoortwet

Reactie

Naam B.M. Groenendijk
Plaats Lisse
Datum 1 april 2022

Vraag1

De pasfoto en de vingerafdrukken voor identiteitskaarten en paspoorten worden nu bewaard bij de gemeente waar u het reisdocument aanvraagt. De vingerafdrukken worden alleen kort bewaard, vanaf de aanvraag totdat u de identiteitskaart of paspoort krijgt.
Het wetsvoorstel regelt dat deze gegevens voortaan op een centrale plek in Nederland worden bewaard, in de centrale voorziening voor biometrische gegevens. De gegevens worden dus voor alle gemeenten op een centrale plek beschikbaar. Wat vindt u van het bewaren op een centrale plek?

Gemakkelijker voor hackers om een aanval uit te voeren. Hierdoor wordt het makkelijk om identiteitsfraude te realiseren door een man-in-the-middle-attack kunnen hackers een andere foto laten zien aan de medewerker die het checkt. Daarnaast kunnen criminelen vinger afdrukken stelen en deze namaken (voor 100 euro ) zodat ze gebruikt kunnen worden voor identeiteitsdiefstal. Ook kan het dus zo dat iemand aan de andere kant van de wereld deze identiteit overneemt

Vraag2

Wat vindt u ervan dat op de identiteitskaart niet meer het geslacht wordt vermeld?
Slecht idee
Het kan voorkomen dat een persoon op de foto moeilijk te onderscheiden is of het een man of vrouw is. (of daar tussen in)
Hierdoor bijv bij namen die voor beide geslachten gebruikt kunnen worden kunnen er pijnlijke situaties ontstaan.
Bijv bij een collega hadden ze verkeert geslacht overgenomen aan de hand van de naam. Toen had HR het aangepast maar de persoon kreeg wel een email van "succes met uw geslachtsverandering...."